ДЕПОНИЈА НЕЋЕ БИТИ ЦРНА ТАЧКА: Репортери "Новости" у Винчи где се гради постројење за прераду смећа (ФОТО/ВИДЕО)

М. СТАНОЈКОВИЋ

14. 09. 2020. у 12:39

БЕДЕМ од чак 80 метара настао одлагањем разног ђубрета, скоро па колика је и висина "Београђанке", које су суграђани одлагали током више од четири деценије, биће "срушен".

ДЕПОНИЈА НЕЋЕ БИТИ ЦРНА ТАЧКА: Репортери Новости у Винчи где се гради постројење за прераду смећа (ФОТО/ВИДЕО)

Фото П. Милошевић

Постојећа депонија у Винчи биће коначно затворена. За посао затварања биће потребно 30 месеци. Радови који се кроз јавно-приватно партнерство "Бео чисте енергије" и Града Београда, реализују од 1. октобра прошле године, у пуном су јеку, а до краја године велики део пространства од 130 хектара новог комплекса биће спреман за пријем, третман и одлагање комуналног отпада на нову санитарну депонију. Чим нова депонија започне са радом, почеће санација постојеће.

Како су се уверили репортери "Новости", нова постројења захваљујући којима ће Београд продисати лакше, постепено расту. Након уласка кроз рампу депоније, око два километра даље, с леве стране назире се прво градилиште и метална конструкција, односно радови на изградњи постројења за грејање на отпад. Тај посао је највише одмакао. Четири крана уздижу се над градилиштем, а мајстори по доласку неопходног материјала, крећу са монтажом. Када постројење буде готово, одавде ће девет одсто укупних потреба грађана за грејањем бити задовољено.

Фото П. Милошевић

- Када у другој половини 2022. године, електрана на комунални отпад буде пуштена у рад, у њој ће се сагоревати максимално 340.000 тона комуналног отпада годишње и од тада ће се само око 200.000 тона отпада, који производе Београђани, одлагати на нову депонију - каже за "Новости" Филипе Тијел, менаџер "Суеза" за Србију. - Сагоревањем 340.000 тона отпада у новој електрани оствариваће се производња 30,2 мегавата електричне енергије која ће се далеководом од 110 киловолти довести до трафостанице "Београд 20" и даље до Београђана. Са друге стране, топлотна енергија ће се предавати "Београдским електранама" које ће топловодном мрежом повезати топлану на Коњарнику са електраном на депонији.

ПОСТРОЈЕЊА

ПРОЈЕКАТ јавно-приватног партнерства укључује санацију и затварање старе депоније, изградњу 103 МВ постројења за енергетско искоришћавање отпада, капацитета 340.000 тона годишње, постројења за прераду гаса које ће прерадом депонијског гаса производити електричну и топлотну енергију, изградњу нове депоније са постројењем за третман отпадних вода и погон за рециклажу грађевинског отпада - наглашава Владимир Миловановић, директор "Бео чисте енергије".

Недалеко, радници насипају бетон за градњу постројења за прераду грађевинског отпада, где ће се обрађивати годишње 200.000 тона ломљених цигала, бетона. Ригорозна је контрола безбедности, па ни на секунд радници не смеју да скину шлем, а обилазе их и наши и француски шефови за безбедност на раду. Одавде ће, када радови буду завршени, након рециклаже материјала, моћи да се користи за реконструкцију неких од улица.

- До краја ове године биће изграђено и пуштено у рад и постројење за третман грађевинског отпада и отпада од рушења - објашњава за наш лист Владимир Миловановић, дирекор "Бео чисте енергије". - Тиме ће се омогућити да се рециклирани материјал поново користи за реализацију различитих грађевинских радова. Упоредо са овим на улазу у комплекс биће изграђен нови комплекс где ће обављати пријем и мерење тежине отпада.

ИНВЕСТИЦИЈА Грађевинске машине на терену, Фото П. Милошевић

Најзад, наше екипе стижу до увале од 20 метара дубине, једне од првих "ћелија" нове санитарне депоније, где ће од краја ове године отпочети одлагање отпада. Пространство које се припрема да прими прве камионе за смећем скоро па се граничи са "брдом" старе депоније, коју је запосело јато галебова. Над депонијом се надвија дим, јер она тиња годинама. Ускоро га више неће бити.

Фото П. Милошевић

- Депонија, отворена 1977. године, достиже свој максимални капацитет и представља немерљив ризик по животну средину, укључујући и загађење Дунава - наводи за "Новости" Митсуаки Харада, директор у "Бео чистој енергији" представник Итоки корпорације из Јапана. - Клизиште прети да отпад стигне до Дунава. Мали пожари су стална појава, а велики честа. Реализацијом ових пројекта, скоро ће се у потпуности елиминисати емисије депонијског гаса у атмосферу, јер ће читава површина постојеће депоније по завршетку радова на затварању и санацији, бити прекривена различитим материјама и геосинтетичким материјалима. Овај пројекат ће Београђанима донети побољшање укупне еколошке ситуације.

Када радови буду завршени, на депонију више неће моћи да уђе свако, па ни скупљачи секундарних сировина, који ће, како најављују у Граду, бити збринути и ангажовани кроз конкурсе који ће бити објављени.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)