ГРАДЊА ГАСОВОДА ОШТЕТИЛА ЦЕВИ ВОДОВОДА: Житељи Котежа без воде због радова (ФОТО)

А. З. КЛИСУРИЋ

03. 09. 2020. у 10:48

ПОСТАВЉАЊЕ гасификационих цеви на левој обали Дунава, претходних недеља изазвало је честе прекиде водоснабдевања у насељу Котеж.

ГРАДЊА ГАСОВОДА ОШТЕТИЛА ЦЕВИ ВОДОВОДА: Житељи Котежа без воде због радова (ФОТО)

Фото: В. Н.

Радници "ДМ Инвеста", који су ангажовани на гасификацији, више пута су пробушили водоводне цеви, па је фирма прекинула радова тврдећи да "Београдски водовод и канализација" немају мапе које се поклапају са стањем на терену. Ово комунално предузеће, пак, тврди да део у ком су цеви пуцале није у њиховој надлежности. У Котежу тренутно има воде, али ће се на гас причекати.

Насеље је грађено почетком седамдесетих година, а како тврде у Удружењу грађана "Котеж", у плановима нема уцртаних постојећих цеви, па је то разлог оваквих проблема.

- Радови на гасификацији трају неколико месеци, последњих недеља неколико пута се десило да радници пробију водоводну цев, а у домаћинствима остану суве чесме. Најгоре је било пре пар дана када је пробушена једна од главних цеви на водоводној мрежи у Хрватској улици. Скоро три дана пола Котежа није имало воду - рекла нам је Данијела Несторовић, правни заступник овог удружења. - Разговарали смо и са извођачем радова, за сада су радови прекинути, али не знамо како ће се даље одвијати и како ће се решити овај проблем.

Фото: В. Н.

Руководилац радова на гасификацији из "ДМ Инвеста" Стефан Давидовић каже да планове које су они добили користе и радници ЈКП "Београдски водовод и канализација".

СА ЛЕВЕ ОБАЛЕ, НА КАРАБУРМУ

РАДОВИ на гасификацији леве обале започели су 4. маја у Крњачи. У плану је да се уради 200 километара ове мреже, а до сада је завршено 120. Након завршетка радова радници "ДМ Инвеста" преселиће се на Карабурму. Грађевински рок који су добили је новембар 2023. године.

- Проблем је настао јер постојећа мрежа није уцртана, па нисмо знали ни положај ни дубину на којима се цеви налазе. Шездесет одсто планова није тачно. Остало нам је да завршимо још километар гасовода у овом насељу, али радови су тренутно обустављени - каже Давидовић. - Када се вратимо на терен, вероватно ћемо морати да посао радимо на други начин, тако што ћемо сећи асфалт, а тада ће улице бити у потпуности блокиране. До сада смо урадили 120 километара мреже тако што смо копали улазне и излазне јаме, а да људи нису ни примећивали да је ишта рађено.

Из ЈКП "Београдски водовод и канализација" рекли су, за "Новости", да се сва условна и легално изграђена водоводна мрежа налази у Геоинформационом систему предузећа и редовно се ажурира.

- Цеви које је поменути извођач оштетио током изградње гасовода се налазе иза главног (блок) водомера. Цевоводи који се налазе иза главног водомера нису у надлежности нашег предузећа, ми их не одржавамо и из тог разлога се оне не картирају.

Фото: В. Н.

Према важећој градској Одлуци о пречишћавању и дистрибуцији воде, одржавање цевовода иза главног водомера је у обавези власника прикључка, јер су то мреже које су грађене без услова, сагласности и надзора ЈКП БВК - рекли су из овог предузећа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)