ПРОМЕНЕ У НОВОБЕОГРАДСКОМ БЛОКУ 31: Источни део претварају у модерни пословни центар, планирана надоградња зграде МУП

М. СТАНОЈКОВИЋ

03. 09. 2020. у 18:24

ПРОМЕНЕ У НОВОБЕОГРАДСКОМ БЛОКУ 31: Источни део претварају у модерни пословни центар, планирана надоградња зграде МУП

Фото. В. Н.

ИСТОЧНИ део блока 31 у Новом Београду требало би да буде претворен у модерни пословни центар.

Планом детаљне регулације (ПДР) Секретаријата за урбанизам, који је до 15. септембра на раном јавном увиду, предвиђено је уређење јавних и зелених површина, нова правила изградње и повећање капацитета паркинг места са изградњом подземних гаража до 300 места. План се односи на административни центар блокова у ком се налазе зграда општине, СИВ, МУП.

С обзиром на то да је на овом потезу смештен велики број јавних служби, Секретаријат за урбанизам предвидео је да радовима, који су у плану, повећа атрактивност и амбијенталну вредност административног центра Новог Београда.

- Планира се реконструкција и трансформација пословног центра у источном делу блока коју покреће додатна или нова изградња на овом подручју - наводи се у ПДР. - Планиране површине за комерцијалне садржаје у зони више спратности заузимају источни део блока дуж Булевара Михајла Пупина, Булевара уметности и Булевара Зорана Ђинђића. Површина планирана за комерцијалне садржаје износи око четири хектара.

САЧУВАТИ КОРБИЗИЈАНСКИ ДУХ

ПЛАНОМ детаљне регуалције предвиђено је да се сачува дух и вредности корбизијанске архитектуре и урбанизма, који имају еколошку, културну и урбанистичку вредност. Корбизијанска архитектура, иначе, подразумева велике грађевине које су уклопљене у зелене површине.

Када је реч о надградњи постојећих објеката, више капацитета треба да добије објекат МУП Нови Београд, као и Институт за микроталасну технику и електронику "Имтел" где ће бити дограђена једна етажа. Проблем са местима за паркирање требало би да буде решен изградњом гараже капацитета од 280 до 300 гаражних места уз Улицу Омладинских бригада између СИВ и Општине Нови Београд. А на позицији постојећег паркиралишта "Нови Београд" нићи ће јавна гаража "Општина Нови Београд" са 210 гаражних места. Подземна гаража биће у два нивоа.

- Не планира се изградња нових саобраћајница, али ће бити нових тротоара како би се побољшала приступачност пешака постојећим и планирани садражајима - стоји у ПДР. - Овај ПДР треба да се усклади са ПГР шинских система, будући да ће уз Булевара Зорана Ђинђића бити станица метроа "Меркатор".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)