У ВРТИЋЕ ДОШЛО 23.715 МАЛИШАНА: Попуњеност обданишта, мање него 2019. године

Б. Борисављевић

02. 09. 2020. у 10:30

ОСИМ за ученике основних и средњих школа, нова школска година почела је малишане у обдаништима.

У ВРТИЋЕ ДОШЛО 23.715 МАЛИШАНА: Попуњеност обданишта, мање него 2019. године

Новости

Иако је у београдским вртићима више деце него у претходним периоду, у групама их је мање у односу на 1. септембар прошле године. Према подацима Секретаријата за образовање и дечју заштиту, првог дана нове школске године било је присутно 23.715 деце, што је око 40 одсто од укупно уписаних и мање него лане у истом периоду.

Највеће "гужве" било у вртићима у Новом Београду, који су "на списку" имали 3.553 деце, следе предшколске установе на Звездари 2.533, на Чукарици са 2.416 присутних малишана. Више од 2.000 најмлађих било је и у Земуну - 2.217, као и на Вождовцу - 2.170 и Раковици. У палилулским обдаништима првог дана појавило се 1.975 дечака и девојчица. Најмање деце било је у Сопоту - 224 и Барајеву - 245.

МАСКЕ, РУКАВИЦЕ, ВИЗИРИ...

Све време од почетка рада у вртићима су васпитачи и остали запослени носили маске, рукавице, визире. На самом улазу у вртић постављене су дезобаријере. Када долазе, и родитељима и деци се мери температура и дезинфикују руке.

На улазу, односно излазу родитељи морају држати физичку дистанцу и носити маске, а на снази и све остале мере које је прописао Кризни штаб.

Према речима Славка Гака, секретара за образовање и дечју заштиту, долазност је и даље мања од уобичајене, која је прошлог септембра износила 66 одсто. Он је истакао да је то добро, јер родитељи показују велику одговорност у борби са вирусом корона. Гак наводи да су запослени у вртићима уходани, да поштују препоруке и спремни су брзо да реагују у случају појаве заражених.

- Предшколске установе су опремљене свом неопходном заштитном опремом, родитељи поштују нова правила понашања приликом довођења и одвођења деце - каже Гак. - Лепо време омогућава дужи боравак напољу, што даје основа за оптимизам да се број заражених може држати под контролом. То, наравно, не значи опуштање, напротив. Мере у вртићима нећемо укидати док год траје епидемија.

Запослени у предшколским установама, деца и родитељи већ су се привикли на рад у "доба короне". Због епидемије, вртићи нису радили од 16. марта до 11. маја. Након два месеца прво су пошла деца чији су родитељи морали физички да се врате на посао. Од 18. маја кренули су и малишани чији родитељи нису морали да доносе потврде да морају да иду у фирму.

Иако је прошло тачно месец дана како су вртићи почели са радом, и данас родитељи пролазе посебну процедуру када доводе и одводе дете из вртића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)