СТЕПЕНИЦАМА ОД ВИШЊИЦЕ ДО ДУНАВА: Душко Милошевић општини Палилула нуди план за повезивање насеља с реком

Ј.Динчић

петак, 14. 08. 2020. у 15:27 >> 15:27

СТЕПЕНИЦАМА ОД ВИШЊИЦЕ ДО ДУНАВА: Душко Милошевић општини Палилула нуди план за повезивање насеља с реком

Новости

КАД би се из Вишњичке бање степеништем ишло на обалу Дунава, целом крају би живот био угоднији и лепши него сада.

Идеју о спајању насеља и обале "вишњичким степеницама" осмислио је Вишњичанин Душко Милошевић и посредством друштвених мрежа понудио је својим комшијама "на усвајање". Детаљан план ће потом, каже, представити новим одборницима тек конституисане Скупштине ГО Палилула.

Оно што Милошевићу даје наду да је реализација могућа јесте податак да парцела, на којој би се градило степениште, припада држави и налази се у делу насеља које тренутно нема функцију.
Према плану Вишњичанина, почетак степеница би био код Основне школе "Милена Павловић Барили". Степенице би, спуштајући се ка Дунаву, имале осам одморишта, којима је аутор већ дао имена. Пут ка реци почињао би на платоу, односно у амфитеатру са видиковцем.
- Не делу падине је некад, кад смо били деца, постојала стаза којом смо се спуштали до Дунава. Данас је зарасла, а малишани из доњег дела насеља до школе иду кружним путем - прича за "Новости" Душко Милошевић.
По плану нашег саговорника, свако одмориште носило би имена личности које имају своје улице у Вишњичкој бањи. Попут Милене Павловић Барили, чије име носи и осмолетка, затим Бранислава Нушића, који је поседовао имање у овом крају, али и научника Алберта Ајнштајна, писца Милоша Црњанског...

Новости


"Вишњичке степенице" излазиле би директно на извор лековите воде по којем је насеље добило име и омогућиле би становницима овог краја да лакше дођу до обале, спортских и комерцијалних садржаја.
- Верујем да ће на тај начин насеље бити још лепше и атрактивније, и да ће више комшија ценити Дунав - додаје Душко. - Ми можемо да мењамо свет, ја у овом пројекту имам подршку своје породице и комшија, и не видим разлог зашто не бих покушао. Уосталом, Дунав је то, за њега се вреди потрудити.
ЦВЕЋЕ ГЕНЕРАЦИЈА

СВАКО одмориште, а према плану требало би да их буде осам, представљаће један разред основне школе и симболизовати одлазак ђака из школе ка изласку из насеља и Дунаву. Након завршетка школске године свака генерација ће садити цвеће на свом одморишту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Blagoje Jovović

14.08.2020. 17:27

Bile su stepenice koje su od vodile od Višnjičke Banje do Višnjičke,odnosno do Banjinog fudbalskog terena.Stepenice koje podigla opština Palilula su trenutno blokirane,jer su na tom mestu podignute dve vile i napravljen bazen.U pitanju je najstrašniji oblik divlje gradnje,jer je zemljište procenjeno na skoro milion evra nasilno zauzeto i ograđeno.Opština je već jednom rušila te dve divlje vile.Investitor je sačekao par godina i nastavio sa divljom gradnjom.Zamolio bi opštinske vlasti da se malo ozbiljnije pozabave tim problemom.

Milo

15.08.2020. 09:27

Da je neka vlast bila sposobnija da napravi kej od visnjice do ade e to bi bilo super. A strucnjace objasni mi sta ce onaj iz visnjicke banje da se spusta gde? Na koji dunav crni gde nema ni keja ima samo dve marine prljave i okruzene kanalizacijom. Prvo kada odradite dunav kej i kanalizacije e onda stepenice.

Srba

15.08.2020. 12:57

Sjajna ideja. Jedino mi smeta Ajnštajn. "Genijalni Ajnštajn nehotično je naneo veliku štetu Nikoli Tesli a namerno Milevi Marić. Taj plato bi trebaolo da se zove Nikola Tesla ili Mileva Marić ili još bolje PLATO MILEVE MARIĆ AJNŠTAJN I NIKOLE TESLE.