ВИСОК ЧАК 23 МЕТРА! Погледајте како изгледа споменик Стефану Немањи (ВИДЕО)

Новости онлине

субота, 08. 08. 2020. у 22:39

ВИСОК ЧАК 23 МЕТРА! Погледајте како изгледа споменик Стефану Немањи (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен

ПОСТАВЉАЊЕ споменика Стефану Немањи, високог чак 23 метра и тешког 68 тона, који ће убудуће улепшавати Савски трг, требало би да почне 15. августа.

Велики споменик направљен је у бронзи и исечен у комаде како би се лакше допремио до Србије, где ће поново бити склопљен.

Постављање је требало да почне 4. августа, али је његово допремање из Москве одложено због епидемије корона вируса, али и одређених царинских проблема.

- Прва четири камиона кренуће из Москве до 7. августа и у Београд стижу до 14. августа. Наредна четири камиона долазе у Београд до 31. августа, а последња два до 15. септембра – рекао је недавно заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Рок за постављање споменика, за који ће бити задужени и руски мајстори, износи два месеца од почетка радова. По плану све би требало да буде готово до 15. октобра.

Подсетимо, споменик је израдио руски вајар Александар Рукавишников. Са 23 метра биће убедљиво највиши у српској престоници, а налазиће се на Савском тргу, непосредно испред зграде некадашње Главне железничке станице.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

SERB

09.08.2020. 08:31

Најмонументалнији споменик у Србији најпознатије и најважније личности у историји српског народа, цркве и државе, нажалост неће бити постављен на најбољем мјесту у Београду већ ће бити измјештен и сакривен од погледа. Из правца Славије, дуж Немањине улице споменик се неће видјети све док се не стигне до Савског трга, који би се зато морао назвати Тргом Стефана Немање. Ипак, здрав разум каже да Стефан Немања и калемегдански "Побједник" морају замијенити мјеста. Прије или касније то ће бити урађено, јер овако како је замишљено није нормално.

Toni

09.08.2020. 11:06

@SERB - Како то мислиш не види се из Немањине улице Савски трг? Имаш слике на Google-у па можеш видети како изгледа Немањина улица у Београду. Од Славије се види до краја улице. Уосталом, зар је толико битно да ли ће се споменик налазити на Савском тргу или Калемегдану? Ја верујем да није и да има много битнијих ствари које се тичу свих нас (бела куга, наркоманија код младих, корупција на свим нивоима, поремећен систем вредности итд.).

SERB

09.08.2020. 16:58

@Toni - @Toni, будући споменик неће бити постављен на оси Немањине улице и улаза у станицу, већ ће бити "померен мало десно" (гледајући из правца Славије). Идући са Славије споменик се може видјети први пут тек са раскрснице са Сарајевском улицом и то стране на којој се налази болница Светога Саве. Да ли је то нормално? Нигдје у свијету се споменици таквог значаја не измјештају лево или десно "да би се видио улаз у стару станицу". Видећемо сви у октобру, колико је та одлука погрешна, да не користим биране ријечи.

Miki Zg

09.08.2020. 17:41

@SERB - Pobjednik stoji postojano na Kalemegdanu ( teži 1 tonu )čak je postolje blago nagnuto i simbol je BG kada se ulazi u BG .Spomenik Stefanu Nemanji ( težak 68 tona ,visok 23-25 m ) će biti malo desno ,da je u centru zaklanjao bi ulaz u bivšu želj. stanicu ,budući monumontalni muzej Nikola Tesla !

SERB

09.08.2020. 20:43

@Miki Zg - @Miki - Чудни су "симболи " Београда кад се у њега улази са запада. "Побједник" и двије прве зграде "Београда на води" које које граде слово "У". Музеј Николе Тесле може бити отворен у згради бивше жељезничке станице, то је добра локација, али Немањин споменик не може остати ту поред, "мало десно" од улаза у Теслин музеј. Стефан Немања заслужује централно, најбоље мјесто у граду. Ако је изабран Савски трг, онда споменик оцу српске државе мора бити у центру трга, на оси Немањине улице и улаза у будући Музеј средњевјековне Србије.

Ljudi opametite se

10.08.2020. 19:59

Svaka cast ruskom skulptoru Aleksandru Rukavisnjikov na super lepo skulpturi STEFANU NEMANJI: KONACNO I TO JE USPELO! SAMO PRAVITE STO VISE TAKVIH SPOMENIKA NASIH I RUSKIH DA SE ZNA KO SMO BILI: SAMO DA NAM NE PRAVE NEKE EU FIGURE SA SEMOM FABRICIJEM I JAN CLOUD JUNKEROM! SACUVAJ BOZE!

Zivan

10.08.2020. 20:24

Spomenik izlgeda kao neka engleska statua, za nekog mitskog engleskog ili keltskog kralja. Stefan Nemanja je drugacije izgledao, nije mitska licnost, i zna se po freskama od prilike kakvi su mu oblici lica i pojava.

triwun

24.08.2020. 16:19

@Zivan - Ovaj spomenik se izgleda podiže Ivanu Groznom ,a ne Stefanu Nemanji . Statua u ruci drži ruski ,a ne srpski krst i stoji na Faberžeovom jajetu ,što je ruski simbol ! Čudime da to niko od nadležnih nije primetio ili je to u stvari bila namera !?