У ШЕТЊУ БЕЗ ВОДИЧА: ТОБ обуставио организоване обиласке престонице

Ј. ДИНЧИЋ

недеља, 09. 08. 2020. у 10:52

У ШЕТЊУ БЕЗ ВОДИЧА: ТОБ обуставио организоване обиласке престонице

Фото М. Лабудовић

БОГАТА туристичка понуда престонице, излети и пешачке туре поново су обустављени. Због тренутне ситуације, грађани избегавају да истражују Београд у групама и радије се одлучују за индивидулне посете, због чега је потражња за организованим излетима опала.

Због тога су надлежни из Туристичке организације Београда одлучили да накратко стопирају обиласке града из отвореног аутобуса, трамвајем, али и многобројне бесплатне пешачке туре.

- После првог удара короне, почели смо да радимо почетком маја, али је интересовање знатно опало, па смо одлучили да све мало паузирамо док се околности не побољшају - објашњавају за "Новости" у ТОБ. - Надамо се да ћемо ускоро бити у могућности да посетиоцима представимо многе новитете које смо за ову сезону спремали.
Ипак, Београђани не одустају од уживања у излетиштима попут Аде Циганлије, Кошутњака, Топчидерског парка, који су у поподневним сатима или викендом крцати. Бег од градске вреве многобројни проналазе на Авали, до које саобраћа и линија 400 јавног градског превоза. Иако је постојала могућност да се до врха престоничке планине стигне и отвореним туристичким аутобусом, ова могућност је засад обустављена. За Београђане је све популарнији и Гардош, једно од омиљених места Земунаца.
- Земун је свакако једна од најлепших вароши на Дунаву, а шетњом кроз Господску улицу посетиоци имају прилику да упознају и старо језгро овог дела града, док се обилазак свакако увек заврши на Гардошу - објашњавају у Туристичком друштву Земун.

БОТАНИЧКА БАШТА

У САМОМ срцу града, на простору од четири хектара, у Ботаничкој башти "Јевремовац" налази се више од хиљаду биљака. Башта отворена је сваког дана од девет до 19 часова. Цена улазнице за одрасле је 300 динара и важи целог дана, што значи да се са картом може излазити и враћати у биљни комплекс. Деца до осам година не плаћају улазницу, као ни студенти који покажу индекс на портирници.

У данима викенда излетника је пуна и Звездарска шума, која се налази у самом срцу престонице, али и све популарнија Бојчинска шума код Сурчина. До зелене оазе али и сурчинских села Јаково, Прогар и Бољевци може да се стигне за пола сата неким од градских аутобуса. Љубитељи реке до ових места могу да се запуте и бродићем, јер је у сваком од села на обали Саве насут песак, уређена плажа и направљено пристаниште.

Многе пут одведе и до Гроцке, где посетиоци имају прилику да обиђу локалитет Винча, Ранчићеву кућу и саму Грочанску чаршију. Са брежуљка изнад Гроцке пружа се, како мештани воле да кажу, најлепши поглед на Дунав. На врху села Брестовика је феноменалан видиковац на коме може да се купи воће јер је Гроцка пре свега воћарски крај. Само насеље је интересантно због 14 кућа прављених крајем 18. века.
Ко иде ка Младеновцу и Сопоту, препорука је да обиђе језера око Младеновца, етно-села "Бабе" и "Амерић", манастире Тресије и Павловац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)