"АЛ ДАХРА" ПОДИЖЕ ФАБРИКУ У КОВИЛОВУ: Изградња ће коштати 173 милиона евра, крај посла се очекује током 2022.

Г. НОВАКОВИЋ

07. 08. 2020. у 13:58

КОМПАНИЈА "Ал Дахра Србија д.о.о." уложиће 173 милиона евра у изградњу фабрике за прераду сточне хране.

АЛ ДАХРА ПОДИЖЕ ФАБРИКУ У КОВИЛОВУ: Изградња ће коштати 173 милиона евра, крај посла се очекује током 2022.

Foto: Printskrin

Према урбанистичком пројекту, који је тренутно на јавној презентацији у згради градске управе, планирано је да комплекс буде подигнут у Ковилову, на површини од 556.608 квадрата. Посао ће се завршавати у пет фаза и према првим прорачунима, крај градње очекује се 2022. године.

Предмет урбанистичког пројекта је идејно-архитектонско решење комплекса, који се састоји из неколико самосталних међусобно независних целина.
- Катастарска парцела по намени представља обрадиво пољопривредно земљиште, њиву 3. и 4. класе - стоји у документацији. - У оквиру ње планирана је изградња фабрике у површини од 95.860 квадрата. Након анализе неколико локација утврђено је да она на општини Палилула представља добар просторни и стратешки избор за даљи развој овог подручја.

ПРИМЕДБЕ И СУГЕСТИЈЕ

УВИД у урбанистички пројекат доступан је заинтересованим суграђанима у Улици 27. марта сваког радног дана од 9 до 15 сати. Примедбе и сугестије могуће је доставити писаним путем Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове све до 19. августа.

Плац будуће фабрике намењен је првенствено обради земљишта и одгајању стоке. Међутим, приликом изградње неће се искључити ни хладњаче, складишта производа или репроматеријала, па ни појединачни објекти за становање радника. Подизање комплекса неће угрозити шуму која се ту налази.

Foto: Printskrin

- Због технолошког процеса сви објекти комплекса морају бити обједињени на једној површини, како је и предвиђено решењем - пише у пројекту.

"Ал Дахра" је у жижу јавности доспела крајем 2018. године, када је купила део имовине ПКБ за 121 милион евра. Тиме је преузела и обавезе даљег инвестирања у пољопривреду. Реч је о регистрованом пољопривредном газдинству, са претежном делатношћу - узгој музних крава. Фирма се специјализовала за производњу сировог млека и сточне хране. Нарочито је значајан податак да "Ал Дахра Србија" највећи део произведених пољопривредних производа користи за исхрану сопственог сточног фонда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)