ОБНОВА ПАШИЋЕВОГ ТРГА НА ПРОЛЕЋЕ: Расписан тендер за уређење центра

С. Б. М.

06. 08. 2020. у 09:27

ТЕНДЕР за узраду техничке документације за реконструкцију Трга Николе Пашића, Дирекција за градско грађевинско земљиште расписала је почетком недеље.

ОБНОВА ПАШИЋЕВОГ ТРГА НА ПРОЛЕЋЕ: Расписан тендер за уређење центра

Фото промо

Документација би, према речима градског урбанисте Марка Стојчића, требало да додатно разради конкурсно решење, првенствено због одлуке града да постојећа фонтана остане на свом месту.

ПРОЈЕКАТ Рок да се разради идејно решење, као и јединствена фонтана, април 2021., Фото промо

- Трг Николе Пашића је за нас веома значајан пројекат, јер представља последњу ствар у заокруживању целине око Трга републике. Тако да он не само историјски, већ у смислу позиције на којој се налази, није важан само за нас већ и за грађане. Израдом ове документације очекујемо да ће се конкурсно решење додатно разрадити, пре вега у смислу фонтане коју планирамо да задржимо. Она ће свакако добити осавремењен изглед, али у смислу форме, величина и позиције ће остати као данас. Очекујемо да на пролеће крену радови и сигурни смо да ћемо следеће године крајем јесени и ову позицију имати комплетно завршену - наводи Стојчић.

АМБИЈЕНТ

КАКО се наводи у документацији, реконструкцијом је потребно предвидети флексибилан, вишенаменски простор, опремљен за различите манифестације у току године. Споменик Николи Пашићу треба уклопити у амбијент трга, а на јужној страни обележити место са којег је могуће сагледати простор Скупштине и почетак Булевара краља Александра. Сви платани, посађени на молбу чувеног Ђоке Вјештице биће очувани.

Основ за израду техничке документације је првонаграђено конкурсно решење Трга Николе Пашића, ауторског тима Зорице Савичић и Зорана Дмитровића, које је 2016. годне добило прву награду на јавном урбанистичко-архитектонском конкурсу.

Када понуђач буде изабран, имаће скоро осам месеци, односно до априла 2021. да уради пројекат техничке документације, а радови би могли да почну и мају идуће године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Hortki

07.08.2020. 12:56

Gradovi veličine Beograda utrkuju se u privlačenju vrhunskih arhitekata i pejzažnih umetnika iz celog sveta. I u SFRJ krišom se gledalo u inostranstvo pa se kopiralo ili su kradom bili angažnovani stranci, kao recimo kod projektovanja i izgradnje kompleksa Sava Centra i brojnih hotela na obali. A sada se uređenje najvidljivijih i centralnih gradskih delova daje domaćim projektantima bez inostrane afirmacije i iskustva. Sve što je renovirano od parkova u poslednjih 15 godina više podseća na neki CIPov parking iza neke benziske pumpe nego na uređeni gradki prostor i park. Uništen je plato ipred Moskve, Tašmajdan...

Mila

11.08.2020. 11:09

@Hortki - Jedan od trgova, Studentski, će biti po idejnom rešenju "svetskog" imena Borisa Podreke. Mislim da nije problem da li je autor domaći, ili strani, već način kako se sve to radi: na brzinu organizovani, polujavni i unapred namešteni konkursi, nekompetentna komisija, pa sve do samovolje gradskih čelnika... Samo da se radi što više. Realno, ni jedan od trgova nije bio prioritet, a navalili su na sve!