ПРВИ КАМИОН КРЕНУО ИЗ МОСКВЕ: Стефан Немања на Савском тргу до 15. октобра

М. СТАНОЈКОВИЋ

среда, 05. 08. 2020. у 11:40

ПРВИ КАМИОН КРЕНУО ИЗ МОСКВЕ: Стефан Немања на Савском тргу до 15. октобра

Фото: "Новости"

ПОСТАВЉАЊЕ споменика Стефану Немањи, родоначелнику династије Немањић, почеће 15. августа на Савском тргу.

Први камион са деловима напокон је у уторак кренуо из Москве пут Београда. Ово је, за "Новости", потврдио заменик градоначелника Горан Весић и истакао да ће прва фаза, односно прва четири камиона, стићи до 14. августа.

Допремање овог монумента из Русије више пута је планирано па одлагано због тренутне епидемиолошке ситуације, а сада се чекају и мајстори за монтажу, који због процедуре не могу раније да крену.

Конвој са спомеником из атељеа руског вајара Александра Рукавишњикова путује ка престоници, а у наредне две недеље зауставиће се на Савском тргу.

- Разлог за одлагање је и епидемиолошка ситуација, али и царинска процедура, као и радници који монтирају споменик, јер не могу да дођу пре 10. августа - наводи Весић, за "Новости".

- Споменик је спакован још у марту, али због тренутних околности није могао да крене раније.

Четири, од укупно десет возила са деловима, стижу до 14. августа

Као што је и било најављено, споменик ће стизати у деловима, а тако ће се и монтирати. За тај посао, радници имају рок од два месеца.

- Споменик ће се допремати у 10 камиона - објашњава Весић. - Прва четири дела стићи ће до 14. августа. Друга четири до 31. августа. Преостали део наћи ће се у Београду до 15. септембра. Вајар стиже у септембру. Тако да се очекује да целокупан споменик буде монтиран до 15. октобра.

 
СИМБОЛИКА

СПОМЕН-обележје, које је настало у атељеу Рукавишњикова, високо је 23 метра, а сам постамент представља разбијени византијски шлем, у чијој ће се унутрашњости налазити рељефи са најзначајнијим догађајима српске историје из времена Стефана Немање. Део око шлема симболизоваће саборни простор српског народа, док ће унутра бити сцене из његовог живота. На горњем делу приказане су две његове задужбине, Студеница и Хиландар.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)