САВА ЦЕНТАР „ТРАЖИ” НОВОГ ВЛАСНИКА: Граду Београду за продају 27,4 милиона евра

М. СТАНОЈКОВИЋ

среда, 05. 08. 2020. у 10:35

САВА ЦЕНТАР „ТРАЖИ” НОВОГ ВЛАСНИКА: Граду Београду за продају 27,4 милиона евра

Фото: К. Михајловић

ПОСЛЕ многобројних покушаја да кроз јавно-приватно партнерство реши статус највеће конгресне дворане, Град ће, ипак, до краја недеље огласити продају Сава центра.

Како за "Новости" наводи заменик градоначелника Горан Весић, почетна цена биће 27,4 милиона евра, док ће се будући власник обавезати да у овај објекат уложи најмање 50 милиона евра. У тексту огласа јасно ће бити прецизирано да намена не може бити мењана, јер се до краја године очекује да Сава центар буде проглашен за културно добро. Запослени ће бити збринути, а сва ументичка дела, и покретна и непокретна, остаће у власништву Града.

За овај конгресни простор до сада је била заинтересована једино компанија "Делта".

- На продају ће бити само објекат, док се паркинг не продаје. Град је последњих година у Сава центар уложио 500 милиона динара или око четири милиона евра, док годишњи порез на имовину не плаћају. Сава центар је нерентабилан, а само замена стакла би коштала седам милиона евра. Тако да је продаја најбоља опција.

Завод за заштиту споменика културе тренутно прикупља документацију неопходну како би се до краја године Сава центар прогласио културним добром. Осим што неће моћи да мења намену, сва уметничка дела, која су пописана и утврђена им је вредност, остају у власништву Града.

- Један део је покретан, па су нека дела пребачена у Народни музеј, док ће нека остати на зидовима - каже Весић. - Такође, део уметнина је део зидова, па мора да остане, али је власништво Града.

ДЕЛО СТОЈАНА МАКСИМОВИЋА

САВА центар представља један од највећих и најсложенијих објекат подигнутих у Београду, од 1976. до 1977. године према пројекту архитекте Стојана Максимовића.

- Сава центар је објекат значајних архитектонских вредности - рекли су раније у Заводу. - Представља једно од најоригиналнијих решења београдске архитектуре након Другог светског рата и са хотелом "Београд Интерконтинентал" (сада "Краун плаза") чини највећи конгресно-хотелски, пословни и културни центар Београда. Грађен у комбинацији бетонске конструкције и челичних рамова, заснован је на веома прочишћеним савременим, претежно закошеним кубичним формама - са транспарентним стакленим фасадним платнима.

Весић наглашава да запослени при Сава центру неће остати на улици већ су сви имали на располагању три опције.

- За отпремнину се одлучило 18 радника - објашњава Весић. - Други део одлучио је да пређе у градска предузећа. Међу њима има кувара, рецимо возача, који су прешли у Комуналну милицију, неки у службу протокола. Њих од 10 до 15 одлучило се да преговара са будућим послодавцем. Свакако, уколико од договора не буде ништа, могу да се определе за једну од прве две опције.

 

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)