РАДОВИ НА БЕОГРАДСКОЈ ТВРЂАВИ: Сређују стазе и платое на Калемегдану

С. В.

уторак, 04. 08. 2020. у 12:30

РАДОВИ НА БЕОГРАДСКОЈ ТВРЂАВИ: Сређују стазе и платое на Калемегдану

Фото: Архив "Новости"

ОШТЕЋЕНЕ пешачке стазе широм Калемегдана ускоро ће бити обновљене.

ЈП "Београдска тврђава" расписало је јавну набавку за извођење радова на санацији пешачких стаза на Горњем граду Београдске тврђаве. Пројектом је предвиђена реконструкција 28 стаза површине 13.814 квадрата, као и три платоа од 3.214 квадрата. Заинтересоване фирме могу послати своје понуде до 31. августа, а критеријум за доделу уговора је најнижа понуђена цена.

Реч је о стазама на готово целој територији Горњег града, око кошаркашких терена, Сахат-куле, као и платоима код Римског бунара, Војног музеја и Цариградског друма. Услед великог оптерећења стазе су се много оштетиле. На неким деловима асфалтираних појавиле су се рупе, док на поплочанима недостају делови камена.

Постојећи мобилијар, односно клупе и канте, биће измештени и спремљени док се радови на стазама не заврше, када ће бити враћени на старо место. Пре радова, сви калемегдански путеви биће очишћени од нечистоће и блата. Камене коцке на калдрмисаном путу биће пажљиво демонтиране, селектоване, како би се оне неоштећене могле поново уградити на места где недостају.

ДЕСПОТОВА КАПИЈА

МАЈСТОРИ тренутно обнављају југоисточни бедем и комплекс Сахатне и Барокне капије, а сређује се и продужетак Савског шеталишта ка Краљ капији. Почели су и припремни радови на рестаурацији Деспотове капије. Овај пројекат означен је као један од приоритетних на Београдској тврђави у овој години.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

fcklatinalph

05.08.2020. 16:29

Mожда би било боље да ништа не раде ... Мост код Сат-куле, изнад отвореног дела Војног музеја, у горем је стању него пре прошлогодишње потпуне обнове.