ДНEВНИЦА 2.500 ДИНАРА: Ове сезонске послове можете радити у Србији иако је корона

С. ВИДАЧКОВИЋ

24. 07. 2020. у 11:17

ПОНУДА сезонских послова за младе знатно је опала током трајања ванредног стања, али сада је солидна.

ДНEВНИЦА 2.500 ДИНАРА: Ове сезонске послове можете радити у Србији иако је корона

Солидна потражња за радницима у кафићима / Фото Г. Шљивић

Како су нам рекли из омладинске задруге "Булевар", млади су и даље заинтересовани за исту врсту послова, попут рада у кол-центрима, на лепљењу декларација и паковању у магацинима, те у административним делатностима. Дневнице су као и раније, од 1.500 до 2.500 динара, у зависности од дужине радног рада и врсте посла.

Бреда Милић из "Булевара" каже да су се млади јављали и тражили да раде и за време ванредног стања, као и сада. Највише посла било је за оператере у кол-центрима, јер је тај посао могуће обављати и од куће.

- Понуда је мања због ситуације са вирусом - каже Милићева. - Међутим, увек се траже радници за паковање суплемената за апотеке, у администрацији, у кол-центру. Како су отворени кафићи, ресторани и тржни центри, тако је било више посла. Такође, увек из недеље у недељу видимо да се све враћа на старо. На пословима сви носе маску и држе физичку дистанцу.

Цена сата није се мењала и у просеку се креће између 200 и 250 динара. Они који су ангажовани четири сата дневно, за свој посао добиће 1.500, а за пуно радно време од 2.000 па навише. Наша саговорница каже да је лепљење декларација и препакивање робе у магацинима и даље најчешћи извор зараде младих.

Студенткиња Ивана Р. током прошлог месеца радила је у једној жарковачкој фирми, где је била ангажована на паковању кутија. Каже да исплата зараде није каснила, а ни посао није био тежак.

- Радила сам неколико дана, све време смо носили маске и било нас је десетак у једној просторији. Новац који смо зарадили нам је одмах био уплаћен.

НЕМА ПРОМОЦИЈА

ИЗ ОМЛАДИНСКЕ задруге "Трагач" кажу да сад углавном средњошколци траже послове, мада послодавци преферирају пунолетне. Тинејџери се углавном запошљавају у продајним објектима, на попуњавању рафова и на лаким физичким пословима.

- У ово доба године актуелне су промоције, на којима ангажујемо девојке, али због актуелне ситуације са вирусом нема промоција, па је за њих сужен избор.

ФИЗИЧКИ ПОСЛОВИ ДОБРО ПЛАЋЕНИ

МОГУЋЕ је зарадити и много више од просечне дневнице, али то су углавном тешки физички послови и нису тако чести.

- Недавно су били неопходни радници како би пребацили земљу са места на које багер није могао да приступи. Наши омладинци радили су цео дан и зарадили по 6.000 динара, односно 50 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)