ЗАПРАШИВАЊЕ ОКО БОЛНИЦА: Откривени комарци са вирусом Западног Нила, који није потврђен

Д. Б. М.

17. 07. 2020. у 10:11 >> 01:04

ЗАПРАШИВАЊЕ ОКО БОЛНИЦА: Откривени комарци са вирусом Западног Нила, који није потврђен

Фото Приватна архива

ВЕСТ да је вирус Западног Нила и овог лета пронађен код комараца у Београду, унела је додатну пометњу међу наше суграђане.

Верица Јовановић, директорка Института "Батут" је, међутим, изјавила да је то нормална појава и да овај вирус у Србији још није потврђен код човека, већ само у животињској популацији.

Заражени комарци регистровани су у Бањичкој шуми, на Централном гробљу, гробљу Мали Збег, Топчидерском гробљу, на левој обали Дунава, на потезу од Панчева ка Панчевачком мосту, у Котежу, Обреновцу и на Бановом брду. Проценат заражености је око 20 одсто и не одскаче од претходних година. Лабораторија Завода за биоциде је утврдила да заражени комарци циркулишу у шумама, на гробљима и у пределима око река.

Одлуком Кризног штаба за борбу против ковид-инфекције Завод за биоциде третира комарце око болница.

- Присуство вируса Западног Нила код комараца је тек почетак и можемо да очекујемо да ће се у наредне две-три недеље појавити и код људи - каже за "Новости" проф. др Тамаш Петровић, шеф Одељења за вирусологију у Ветеринарском институту у Новом Саду и руководилац истраживања о комарцима као преносиоцима вируса Западног Нила. - Сад је право време за почетак контроле како би се спречила епидемија код људи.

Стручњаци из Завода за биоциде напомињу да су се комарци ове године појавили са закашњењем и сад "јуре" да надоканде пропуштено. Женке морају да се паре, да положе јаја, а да би полагале јаја потребан им је крвни оброк који узимају од људи.

До сада је утврђено да постоји око 3.500 сојева комараца, а стручњаци кажу да су овогодишњи ситнији од оних на које смо навикли и да их постајемо свесни тек када схватимо да смо изуједани.

НАЈСМРТОНОСНИЈИ

НАЈЗНАЧАЈНИЈЕ врсте комараца су кућни и азијски тиграсти. Први преноси вирус Западног Нила док је други преносилац веома опасних проузроковача обољења. Комарци спадају у најспорије инсекте, јер лете брзином од један до два, и четири километра на час, али проузрокују више смртних случајева од било које друге животиње на Земљи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

SERB

17.07.2020. 19:43

Комарци са корона вирусом. зар пандемија није експлодирала усред лета кад вирусима време није. Али, свашта нешто може биотехнологија. Немачка вакцина против корона вируса нпр. има за вектор "вирус морбила". На јесен, када ће подивљала корона напасти бебе и вртиће, вакцинишете дете вакцином против морбила, а оно добије и пар вирусчића короне и постане трајни инвалид са проблемима горњег респираторног тракта. (О немачкој вакцини видети сајт СЗО). Још увек не знамо чију смо ММР вакцину користили прошле године - можда немачку!?

JovanI

17.07.2020. 19:58

Sta ce jos da nas snadje?! Ja mislim da treba vrlo ozbiljno shvatimo celu ovu situaciju i da ne izlazimo napolje bez preke potrebe. Ljubitelji prirode neka se uzdrze i neka zaborave na setnje po sumama i gorama. Pecarosi neka za vikend ostanu sa svojim suprugama u kuci, a oni neozenjeni neka sada ne traze zene jer nije bezbedno zbog korone. Stariji sugradjani, koji, u najvecem broju, obilaze grobove svojih bliznjih, neka pauziraju koju nedelju, ovi im nece zameriti i cekace ih na istom mestu... Budimo dakle odgovorni da nas ne snadje i ova epidemija. Maske na lice i ne dajte da vas grizu komarci!