БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: На месту где су темељи данашњег Бранковог моста некада се налазио бирцуз "Кичево"

Зоран Николић

18. 07. 2020. у 10:47

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: На месту где су темељи данашњег Бранковог моста некада се налазио бирцуз Кичево

Фото Архива

Кафана "Кичево" била је једно од обележја старог Београда. Истина, није то било елитно место, већ свратиште најразличитијих људи. Кафана се налазила тачно на месту на којем су сада темељи Бранковог моста, уз десну обалу Саве.

Овде је било пристаниште, па је крајем 19. и почетком 20. века значајан део варошке трговине обављан бродовима. Тако су овим крајем пролазили најразличитији путници намерници, као и морнари. Приобаље је било препуно рабаџија. То су били власници запрега којима су превлачили робу која је стизала у главни град.

Тако је најшароликији свет стизао на ово место, а путање свих пролазника неминовно су пролазиле и кроз кафану. Тако је "Кичево" било на злу гласу, јер су у тај бирцуз умели да сврате угледни људи, али и најгоре сецикесе.

Кафана је престала да постоји приликом изградње Моста краља Александра, који је претходио данашњем Бранковом мосту.

Када је планирана изградња Александровог моста, морале су да буду срушене неке од кућа, које су се нашле на путу. Тако је прошло и "Кичево".

Цео тај постао окончан је 1934. године, а до Другог светског рата је и приобаље знатно лепше уређено него што је то било раније. Тако је Београд постепено добијао обрисе метрополе, а уџерице попут "Кичева" морале су да се преселе у историју.

Фото Архива

"БОСФОР"

Слично као и "Кичево" прошла је и кафана "Босфор", која је била тек неколико десетина метара даље. Обе кафане "пале" су као жртве новог моста. "Босфор" је био нешто већа кафана вишег угледа него "Кичево", али је имао исту судбину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)