ПОСТАВЉАЊЕ СПОМЕНИКА НЕМАЊИ: Весић открио када ће се подизати монументални кип на Савском тргу у Београду

Ј. ДИНЧИЋ

среда, 15. 07. 2020. у 10:00

ПОСТАВЉАЊЕ СПОМЕНИКА НЕМАЊИ: Весић открио када ће се подизати монументални кип на Савском тргу у Београду

Фото Н. Скендерија

ПОСТАВЉАЊЕ постамента на којем ће се налазити споменик Стефану Немањи на Савском тргу у Београду почеће најкасније 4. августа.

То је, за "Новости", потврдио заменик градоначелника Горан Весић. Споменик који се подиже на предлог председника Александра Вучића, изливен је у атељеу руског вајара Александра Рукавишњикова у Москви. У српску престоницу ће стизати у деловима, до средине септембра, а завршетак споменика, како се очекује, биће окончан до средине октобра.

- Постављање постамента на коме ће се налазити споменик почеће 4. августа. Сам постамент представља разбијени византијски шлем у чијој унутрашњости ће се налазити рељефи са најзначајнијим догађајима српске историје из времена у коме је живео Стефан Немања - казао је Весић и додао да ће екипа руских мајстора који ће постављати споменик бити у Београду већ 3. августа.

Александар Рукавишњиков/Фото Промо

 

Заменик градоначелника је подсетио да је било планирано да постављање споменика отпочне до краја марта, али је због проглашене пандемије ковида 19 читав посао одложен.

- Споменик ће долазити до средине септембра у деловима и сукцесивно ће бити постављан како би радови на њему били завршени до средине октобра - рекао је Весић.

Он је објаснио да су већ урађени темељи за споменик. Шипови су постављани на дубини од 12 метара, а сама висина споменика биће 23 метра, што је равно згради од седам спратова.

- Ово ће бити највећи споменик у историји Србије, а какав би иначе био када га подижемо родоначелнику наше највеће и најзначајније средњовековне династије. Споменика не би било, а ни уређења Савског трга, да то није била изричита жеља председника Вучића, који се не бори само за будућност Србије већ и за то да сачувамо славну прошлост - казао је Весић. - На самом Савском тргу налази се зграда Старе железничке станице чије су фасада и кров реновирани и која ће постати један од најзначајнијих српских музеја. Савски трг ће тако бити место којим ћемо да се поносимо.

ОБНОВА У ФАЗАМА

ОБНОВА Савског трга одвијала се у неколико фаза. Прва је обухватала изградњу платоа испред станице, потом су уследили радови око изградње црпне станице, док је трећа фаза обухватила изградњу целокупне трамвајске мреже и коловоза. Постављање споменика Стефану Немањи је завршна фаза. Планирано је да радови на Савском тргу буду готови до 15. новембра.

Првобитно је било планирано да споменик Стефану Немањи буде постављен испред зграде некадашње железничке станице. Ипак, како не би заклањао ово здање, у односу на први план, када је замишљено да стоји тачно у центру, биће померен мало удесно.

Постамент је у облику напуклог византијског шлема из ког се помаља владарско жезло, а споља су приказане две најзначајније задужбине Стефана Немање - Студеница и Хиландар.

На четири велика рељефа које је направио Рукавишњиков посетиоци ће моћи да виде најважније догађаје породице Немањић: од српских ратова па до породичног стабла велике династије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)