РЕКОНСТРУКЦИЈЕ УЛИЦА У БЕОГРАДУ: Ево ко прави спискове приоритета и како радовима диригују општине

Ј.Динчић

14. 07. 2020. у 11:21 >> 02:40

ПУТАРИ у престоници тренутно раде на асфалтирању више од 100 градских саобраћајница.

РЕКОНСТРУКЦИЈЕ УЛИЦА У БЕОГРАДУ: Ево ко прави спискове приоритета и како радовима диригују општине

Фото Приватна архива

Међутим, да би нека од централних улица у престоници којом саобраћа и нека од линија јавног градског превоза дошла на ред за санацију, мора се наћи на списку приоритетних. Програм радова по којем се асфалтирају улице доноси Секретаријат за саобраћај на основу предлога градоначелника и приоритета који одреде градске општине у складу са средствима у буџету.

- Критеријум по ком је нека улица доспела на списак приоритетних су бројни, а један од главних је да су на траси решени сви имовинско--правни односи - објашњавају у Секретаријату за саобраћај.

Иако се стиче утисак да су се општински челници од почетка године фокусирали углавном на сређивање локалних путева, акценат је стављен на улице другог приоритета. Машине и тешка механизација окупирале су улице дужине око једног километара које су углавном само биле насуте каменом. Новим слојем асфалта прекривене су бројне улице на територији општина Палилула, Вождовац, Сурчин, Раковица, Чукарица, Звездара, али и у Обреновцу и Младеновцу. Први пут асфалт су добиле и поједине улице у селима која територијално припадају Барајеву, Сопоту и Сурчину.

Пре само неколико дана Град је завршио реконструкцију Улице Жељка Миливојевића, у насељу Калуђерица, која иначе повезује ово место са излазом на ауто-пут. Такође, у овом грочанском месту, од прошле године средствима Града и Општине урађено је 16 километара улица. Ове године Општина је обезбедила средства за око 25 улица односно кад се то прерачуна - за око 20 километара.

Фото Приватна архива

Ипак главне саобраћајнице у Гроцкој попут Смедеревског пута којим саобраћа чак девет линија јавног градског превоза, или Улице војводе Степе Степановића у Калуђерици којом крстаре аутобуси на линији 309, ни ове године нису доспеле на списак приоритетних. Иако су дуж коловоза рупе и кратери на сваких сто метара, надлежни из Општине истичу да то није њихова надлежност.

- Улице којима се крећу возила јавног градског превоза, као и категорисане путеве, одржава Град - истичу надлежни из ГО Гроцка.

Слична ситуација је доскоро била и дуж Зрењанинског пута, где је већина рупа недавно санирана, док је наставак радова планиран у данима викенда. Међутим, на питање које улице се тренутно налазе на списку приоритета за ову годину, одговор у Градској управи нисмо добили.

БРАЋЕ ЈЕРКОВИЋ

У НАРЕДНИМ данима биће спроведени радови на редовном одржавању, које изводе радници ЈКП "Београд пут" на Вождовцу. За саобраћај ће до 22. августа бити затворена Улица браће Јерковић, од улица Сива стена до Дарвинове. Такође, од петка па све до 9. августа за саобраћај ће бити затворена Дубровачка улица, од Улице браће Пухаловић до Обилићевог венца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)