НИ МЕТАР КОШУТЊАКА ЗА ИЗГРАДЊУ СТАНОВА

А.Војиновић

уторак, 14. 07. 2020. у 09:07

НИ МЕТАР КОШУТЊАКА ЗА ИЗГРАДЊУ СТАНОВА

Фото В.Данилов

ГРУПА грађана окупљена око удружења "Битка за Кошутњак" и представници организација цивилног друштва поднели су јуче прикупљену петицију.

Примедбе и захтеве проследили су Градском секретаријату за урбанизам и грађевинске послове, а поводом захтева фирме "Авала студиос" за израду плана детаљне регулације комплекса "Авала филма" на Чукарици. Прикупили су више од 7.500 примедаба, док је званичну петицију потписало више од 50.000 људи, који не желе да се у Кошутњаку изгради планирани стамбени и мешовити центри у којима би живело око 8.000 хиљада људи и на тај начин униште зелене површине.

- У претходном периоду смо радили детаљну анализу и наш стручни закључак је да овај план није у складу са процедурама, законским и планским документима Града Београда и Републике Србије и да стога не брани јавни интерес и јавно добро Града Београда - истакла је Љубица Савковић. - Ми као струка можемо да дамо једину могућу препоруку, а то је да се овај план у потпуности одбаци и да се приступи изради новог концепта који ће бити у складу са процедурама и законским и планским документима Града Београда и Републике Србије.

Група грађана из удружења "Битка за Кошутњак", која је у претходном периоду сакупљала потписе и јуче пред Градску управу дошла са око 7.500 потписаних примедаба, истакла је да неће дати да се у Кошутњаку гради било какав објекат. Такође, навели су да приликом сакупљања потписа нису срели ниједног грађанина који је био за спровођење овог плана.

Фото М.Лабудовић

- Захтев грађана јасно је изнет још у суботу увече, а једноставан је - не дамо им ни метар. Не прихватамо замке попут "засадићемо три стабла за једно" или "засадићемо много више дрвећа на периферији Београда". Ми у Кошутњаку не дозвољавамо ништа да се гради - одлучно је образложио Дејан Јовановић у име удружења грађана "Битка за Кошутњак".

Према урбанистичком плану у будућем насељу планирана је изградња стамбено-пословних комплекса, али и свих пратећих садржаја који би задовољили растући број становника на овој локацији. Реч је око 86 хектара земљишта на ком се налази велики број зелених површина.

ПРОСТОР ПРИВАТИЗОВАН ПРЕ ПЕТ ГОДИНА

ПРОСТОР "Авала филма" у срцу Кошутњака приватизован је пре пет година, када је власник чувеног југословенског и српског филмског магната постала велика чешка компанија "Себре". Фирма има 70 одсто удела у "Авала студиосу", подаци су Агенције за привредне регистре. Приликом куповине комплекса, директор Петер Дајко је у октобру 2018. године, за "Новости," најавио велика улагања у модернизацију и изградњу нових студија, у вредности 50 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Miki Zg

14.07.2020. 22:15

Lično poznajem već dugo prostor ,o nekoj betonizaciji ,urbanizaciji ,nema ništa u zelenoj oazi Košutnjaka ,Pionirskog parka .Oni koji žele investicije ,stambena rješenja ,Srbija -BG ima hektare i hektare za investicije !

O Košutnjaku govorim

15.07.2020. 02:47

Bio je ovakav vekovima, takav treba i da ostane! Postoji da bi ljudima činio dobro, a neki skorojevići vide priliku da na neprocenjivom blagu zarade neki dinar za svoju sitnu dušu. Nećemo vam ga dati, nećete nam ga uzeti!