СПОМЕНИК СТЕФАНУ НЕМАЊИ КОЧИ БРЖИ ЗАВРШЕТАК РАДОВА ИСПРЕД СТАРЕ ЖЕЛЕЗНИЧКЕ СТАНИЦЕ: Нови рок за Савски трг 15. новембар

Ш. Маровић

11. 07. 2020. у 21:00 >> 23:16

СПОМЕНИК СТЕФАНУ НЕМАЊИ КОЧИ БРЖИ ЗАВРШЕТАК РАДОВА ИСПРЕД СТАРЕ ЖЕЛЕЗНИЧКЕ СТАНИЦЕ: Нови рок за Савски трг 15. новембар

Фото: З. Јовановић

СПОМЕНИК Стефану Немањи и даље је "заробљен" у Русији због пандемије вируса корона, што кочи већину даљих радова на Савском тргу, али и све висе одлаже њихов завршетак.

Као нови рок за отварање будућег највећег јавног простора у престоници од 12.000 квадратних метара главни градски урбаниста Марко Стојчић за "Новости" истиче 15. новембар.

Иако је споменик утемељивачу средњовековне српске државе висине 23 метра изливен и завршен још у марту, а постоље било готово половином маја, његово трајно постављање на Савски трг мораће још да причека.

- Уколико се ситуација са короном смири, а надамо се да хоће у наредном периоду, конвој од седам камиона требало би да крене из Русије за 12 до 15 дана и да стигне у Београд почетком августа - нада се Стојчић. - Потом би следило његово монтирање, за које је потребно око месец дана, а након тога ће уследити поплочавање и уређење тог дела.

Аутобуски и аутомобилски саобраћај из Карађорђеве ка Немањиној пуштен је средином маја, док ће из Савске ка Немањиној први аутомобили проћи за отприлике месец и по дана.

- Очекује се да ће улица која повезује Савску и Немањину бити проходна до 1. септембра - казе градски урбаниста.

ШЛЕМ И ЖЕЗЛО

ПОСТАМЕНТ на ком ће стајати споменик утемељивачу средњовековне српске државе је у облику напуклог византијског шлема из ког се помаља владарско жезло, а споља су приказане две најзначајније задужбине Стефана Немање - Студеница и Хиландар. Када буде допремљен конвојем из Русије и постављен на изграђени постамент, биће највећи споменик на територији престонице, али и целе Србије.

- Извођач радова нас је замолио због технологије грађе да му дамо још мало времена, што смо и урадили. Битно је да се све одради квалитетно, како не би неколико деценија било потребно поново реконструисати улицу.

Поред монумента Стефану Немањи, устаљену динамику са почетка радова знатно је пореметила изградња нове канализационе црпне станице код биоскопа "Партизан". Сви колектори који су били повезани на бившу станицу биће повезани на нову, капацитета седам кубних метара у секунди. Надземни део постојеће црпне станице која се налази код болнице "Свети Сава" биће порушен, док ће подземни бити затрпан. У Савској улици постоји више колектора општег типа, који примају и употребљену и атмосферску воду, а који су димензија од 60 са 110 центиметара до 135 са 250 центиметара. Колектори из Савске улице прикљупљају воду из блокова између улица Сарајевске и Савске, а колектор из Карађорђеве прикупља воду из правца Париске и Гаврила Принципа. Поплочавање је засада завршено у делу испред зграде бивше главне железничке станице, док је од око 300 нових стабала посађен тек незнатан број.

- Нема сврхе садити дрвеће у овом тренутку, већ ће се тај посао обавити у септембру - истиче Марко Стојчић. - Такође, и поплочавање доњег дела трга обавиће се по монтирању споменика Стефану Немањи. Што се тиче барака које се налазе у оквиру новог трга, један део је већ срушен, док ће у наредном периоду и остали нелегални објекти бити уклоњени. Тек тада ће будућа визура ове јавне површине бити комплетна.

Највећи трг у престоници простираће се на 12.000 квадратних метара, док ће чак пола површине бити покривено зеленилом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)