Беба нас подсетила на лепоту позива: Исповест медицинара који су на Панчевачком мосту помогли трудници да се породи

С. Видачковић

08. 07. 2020. у 19:01

Беба нас подсетила на лепоту позива: Исповест медицинара који су на Панчевачком мосту помогли трудници да се породи

Фото: Новости архива

ПОРОђАЈ жене у аутомобилу, насред крцатог моста, једно је од наших најлепших и најнеобичнијих искустава. Као медицинска сестра радим скоро 30 година и било је свакаквих ситуација, али ово нисам још доживела. У тешким данима за цело здравство, ништа лепше се није могло десити.

Овако, за "Новости" говори Биљана Пашалић, медицинска сестра панчевачке Хитне помоћи која је у понедељак око 17 часова породила младу мајку у возилу на Панчевачком мосту! Двадесетогодишњакиња је, за свега неколико минута, родила здраву девојчицу, а маму и бебу је потом преузела београдска Хитна помоћ, која их је пребацила у Гинеколошко-акушерску клинику у Вишеградској.

МАМА И НОВОРОЂЕНЧЕ СУ ДОБРО

МАМУ и новорођенче преузела је београдска Хитна помоћ, која их је збринула у ГАК Вишеградска. Како нам је рекла Биљана Пашалић, чуле су се са колегама из престонице који су им рекли да су мајка и беба добро. Здрава девојчица тешка је 2.950 грама.

Биљана је у понедељак поподне, са докторкама Јеленом Белчом, Иваном Савковић и возачем Милетом Филиповићем била у пратњи пацијента који је из Опште болнице у Панчеву требало да буде пребачен у Београд. На мосту се створила огромна гужва, а медицинари из града на Тамишу нису ни слутили шта се дешава.

- Ишли смо под ротацијом, возили смо пацијента - каже, за "Новости", Биљана Пашалић. - На "Панчевцу" се створио чеп. Наш возач нам је рекао да зову помоћ из другог аутомобила, јер се трудница порађа. Изашла сам, дошла до возила у којем је била будућа мајка и схватила да је порођај већ почео, видела се бебина глава. Клекнула сам, дала сам јој инструкције како да дише и све се завршило за два минута и у најбољем реду. Родила се здрава принцеза.

Иако је у првим тренуцима деловало драматично, због тога што са собом није имала неопходну акушерску опрему, а и због несвакидашњег места на којем је беба "одлучила" да дође на свет, стручност и искуство су надјачали шок.

- Млада докторка из санитета нам је донела респиратор, јер у колима Хитне помоћи није било опреме за порођај. Беба је заплакала, а ми смо могли да одахнемо. Докторке и ја смо биле пресрећне што је све добро прошло. Не дешава се често да млада прворотка тако брзо и лако донесе дете на свет.

Наша саговорница каже да је њена екипа још под утиском овог необичног догађаја. Осећај је посебан, предиван, истиче Биљана.

- Дани су нам тешки, сви запослени у здравству већ месецима раде дуго и напорно, и овај порођај на мосту заиста нам је улио нову мотивацију и подсетио нас зашто је наш посао један од најтежих, али и најлепших на свету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)