БАЗЕНИ БЕЗБЕДНИ ЗА КУПАЧЕ: Градски завод за јавно здравље контролише исправност воде

Б. Борисављевић

25. 06. 2024. у 16:38

РЕЗУЛТАТИ анализа квалитета воде на отвореним купалиштима показују да је безбедна за купање и рекреацију.

БАЗЕНИ БЕЗБЕДНИ ЗА КУПАЧЕ: Градски завод за јавно здравље контролише исправност воде

Фото В. Данилов

 У Градском заводу за јавно здравље Београд обавља се редовна контрола квалитета воде за купање из отворених јавних базена - "Милан Гале Мушкатировић", "Олимп", "Ташмајдан", "Кошутњак", "11. април", СЦ Вождовац, као и базена спортских центара у Лазаревцу, Обреновцу и Младеновцу.

Како наводе у ГЗЈЗ, узорковање воде за купање ради се током целе летње сезоне редовно на недељном нивоу. У лабораторији ГЗЈЗ се испитују физичко-хемијска и микробиолошка исправност, а по потреби обављају и друге анализе.

АДА И ЛИДО

КВАЛИТЕТ воде Савског језера на Ади Циганлији се у периоду од јуна до средине септембра контролише два пута недељно, понедељком и четвртком - кажу у ГЗЈЗ. - Резултати до сада обављених испитивања воде овог језера задовољавају све законске норме за површинске воде које се користе за купање и рекреацију грађана.

Завод ће и током ове купалишне сезоне испитивати квалитета воде реке Дунав на купалишту "Лидо" у Земуну, од постављања понтонског моста до краја купалишне сезоне.

- На основу резултата анализа издаје се стручно мишљење, а у случају потребе даје се и предлог корективне мере како би у сваком спортско-рекреативном центру техничка служба која одржава базене могла да прилагоди процес прераде воде и да посетиоцима обезбеди оптималне услове за боравак, односно купање и рекреацију - кажу стручњаци у ГЗЈЗ. - Пресудан значај за очување квалитета воде у базенима има број, као и понашање корисника, коришћење дезо баријера (кадица за дезинфекцију стопала на уласку у круг базена и на изласку из тоалета), туширање пре и након изласка из базена, обавезно коришћење тоалета, добра лична хигијена и ношење капа и наочара за пливање.

Посетиоцима се саветује да не улазе у базен у случају постојања акутних обољења респираторног, уринарног или дигестивног система, обољења коже и слузокоже, као и у периоду од две недеље након престанка свих симптома болести. Такође, избегавање роњења и скакања, као и седења на влажним површинама непосредно око базена значајно доприноси смањењу ризика од инфекција, али и повреда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

"ДВА ПУТА СУ ПОКУШАЛИ ДА МЕ УБИЈУ" Хитно се огласио се Илон Маск: Опасна времена су пред нама

УТИЦАЈНИ амерички бизнисмен и милијардер Илон Муск, у светлу пуцњаве на митингу бившег америчког председника Доналда Трампа, рекао је на друштвеној мрежи Икс да су у протеклих осам месеци два пута покушали да га убију.

14. 07. 2024. у 03:26

Коментари (0)

СУСРЕТ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА СА БЕОГРАДСКИМ БОЕМОМ: Упутио му је речи које се и данас памте