ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА: Шапић градоначелник (ФОТО)

Novosti online

24. 06. 2024. у 09:57 >> 12:36

ОДБОРНИЦИ Скупштине града Београда изабрали су данас поново Александра Шапића за градоначелника Београда у наредне четири године.

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА: Шапић градоначелник (ФОТО)

Фото: Драган Миловановић

Подсетимо, седницу је заказао председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић након што јепоново изабран за председника градског парламента на конститутивној седници одржаној 21. јуна.

Претходно су верификовани мандати одборницима. Скупштина од дана конституисања има законски рок од 30 дана да изабере градоначелника.

Шапић изабран за градоначелинка Београда

Одборници Скупштине града Београда изабрали су данас поново Александра Шапића за градоначелника Београда у наредне четири године.

За избор Шапића гласало је 64 од 82 одборника који су гласали.

Шапића је за градоначелника предложио председник Скупштине града Никола Никодијевић.

За заменика градоначелника изабрана је Весна Видовић.

Одборници су изабрали и чланове Градског већа.

Током расправе, одборници владајуће коалиције подржали су избор Шапића, док су представници опозиције били против.

Седници Скупштине града не присуствују одборници покрета Крени-промени који су у петак напустили конститутивну седницу Скупштине града после верификације мандата.

Шапић је функцију градоначелника Београда већ обављао од јуна 2022. до октобра 2023. године, а потом је био председник Привременог органа Београда.

Пре тога, три пута је биран за председника општине Нови Београд (2012,  2016. и 2020. године).

 

Завршена расправа у Скупштини града


У Скупштини града завршена је расправа о предлогу да Александар Шапић поново буде изабран за градоначелника Београда.

Током расправе, одборници владајуће коалиције подржали су избор Шапића, док су представници опозиције били против.

Шеф одборничке групе Српске напредне странке у Скупштини града Александар Мирковић изјавио је током седнице, да ће та одборничка група подржати избор Александра Шапића за градоначелника Београда.

Како је рекао Београд ће бити бедем за заштиту и подршку и републичкој влади и председнику државе за остварење свих националних интереса. 

- И Скупштина града Београда ће бити гарант борбе за очување Косова и Метохије у саставу Србије и бити гарант борбе за братске односе са Републиком Српском и све оно што су остали национални интереси у региону и у целом свету што се тиче нашег народа - рекао је Мирковић.

Како је рекао, Шапић је показао у последње две године, да је његов фокус, без обзира на велике нападе којима је био изложен да је, усмерен искључиво на Београд и Београђане, све београдске општине и свеукупни развој и престонице и државе. 

- Ми смо то заједно као тим радили, ја сам као део тог тима поносан на то што смо урадили и сигуран сам да ћемо те 2027. Београд бити другачији град него што је данас. Биће бољи, лепши и развијенији - поручио је Мирковић.

Председник одборничке групе Социјалистичке партије Србије Александар Антић изјавио је да ће та одборничка група подржати избор Шапића за градоначелника Београда.

- Београд је значајно напредовао у протеклих 10 година. Чињеница да смо на овим изборима као листа добили око 53 одсто гласова говори ипак да смо на добром путу и да смо направили неке значајне ствари у Београду које грађани Београда поштују - рекао је Антић.

Он је рекао да су у престоници реализовани инфраструктурни пројекти од великог значаја, пре свега, обилазница око Београда.

- То смањује саобраћајне гужве, смањује загађење ваздуха. Завршена су оба Клиничка центра Србије која су такође чекала деценијама. Завршена је главна железничка станица Прокоп. Данас је наш аеродром у фази једне изузетно добре модернизације и већ данас је, да кажем, један аеродром који бележи највећи раст по броју путника - навео је Антић.

Одборник СНС Мирослав Чучковић је нагласио да данас бирамо човека који се показао не само руководећи Новим Београдом, него и у последње две године без обзира на све нападе којима је био изложен и да је његов фокус усмерен на грађане Београда, свако београдско насеље, сваку општину и њихов развој. 

- Заједно смо радили као тим и као део тог тима сам поносан на то што смо урадили и сигуран сам да ће 2027. Београд бити бољи лепши и развијенији. То је велика ствар за овај град и неће ЕXПО бити само развојна шанса Београда - рекао је Чучковић.

Одборник СНС Бранко Милићевић изашао је кратко за говорницу и поручио Александар Шапић - немам речи имам дланове.

Шефица одборничке групе ПСГ-ЗЛФ у Скупштини града Наталија Стојменовић изјавила је та одборничка група неће подржати избор Александра Шапића за градоначелника Београда, наводећи да је Шапићев шеф кабинета оптужен за давање мита Кенткарту, и да Шапић није завршио нову аутобуску станицу и Тиршову.

Шеф одборничке групе НПС-НЛС-Еколошки устанак-ДС Милош Павловић рекао је да та одборничка група неће подржати избор Александра Шапића за градоначелника јер сматрају да Шапић не може да обавља јавну функцију због одсутства морала у политици, и због непоштовања закона који је показао кроз функцију председника општине Нови Београд и као градоначелник у мандату од 2022. године.

Стефан Кркобабић је рекао да је све сто се данас чуло било интересанто јер је опозиција успела да оптужи Александра Вучића и Александра Шапића за зве што се дешавало последњих 75 година и подсетио да листа Београд сутра бира људе за будућност а не за нешто што је било пре 10, 20, 30 година.

Фото: Драган Миловановић

 


 

Шапић предложио свој тим од 13 чланова

Шапић је предложио за заменика градоначелника Весну Видовић која је била и у прошлом мандату на тој функцији. Како је рекао, тим од 13 чланова ће бити скоро исти као у претходном мандату како би наставили тамо где су стали пре девет месеци.

Претходно су верификовани мандати одборницима.

Скупштина од дана конституисања има законски рок од 30 дана да изабере градоначелника.

Фото: Град Београд

 

Никодијевић предложио Шапића за градоначелника Београда


Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић изјавио је да очекује да на сутрашњој седници градског парламента буде изабран градоначелник и да градска власт има одговорност да испуни све што су грађанима престонице обећали.

- Очекујем да сутра добијемо градоначелника, добро је што смо у петак конституисали скупштину и сада је време да добијемо извршне органе власти -  рекао је Никодијевић. 

Он је рекао је да свако ко посети Београд може да се увери колико се град развија и колико се променио у последњих десет година, наводећи да због тога власт има одговорност да испуни све што су грађанима обећали.

- Грађани су нам дали подршку за пројекат Београд 2027. године који подразумева велики број инфраструктурних објеката, од обилазнице, изградње два моста, два нова тунела, од Економског факултета до деспота Стефана и од Моста на Ади према Аутокоманди, изградњу београдског метроа, нови изложбени простор, национални стадион, изградњу фабрике отпадних вода и многе друге. Зато сада и имамо велику одговорност да испунимо све оно што смо суграђанима и обећали - рекао је Никодијевић.

Говорећи о сутрашњој седници Скупштине града на којој ће се изабрати градоначелник, Никодијевић је за ТВ Прва рекао да очекује добру расправу и изразио задовољство што ће избором првог човека престонице бити завршен период привремене управе.

Бити у привременом стању девет месеци није било добро за двомилионски град, додао је Никодијевић, објашњавајући да је тада постоји привремено финансирање које не допушта да се финансирају велики инфраструктурни пројекти и да се новац усмерава у инвестиције већ могу само да се одржаватју текуће ствари.

- Зато очекујем да по избору извршних органа власти имамо убрзо и следећу седницу где ћемо изгласати буџет за 2024. годину и наставити да радимо велике ствари у Београду", рекао је Никодијевић - саопштио је Беоинфо. 

БОНУС ВИДЕО: МЕДИЈИ ОПОЗИЦИЈЕ КУКАЈУ -  Не знамо како против Вучића, направио је економски стабилну Србију

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (0)