СА ПРВЕ ЛИНИЈЕ МЕТРОА СЕЛИ СЕ 47 ДОМАЋИНСТАВА: Почела исплата породицама у четири општине

Ш.Маровић

20. 12. 2023. у 10:44

ПРВА деоница линије 1 метро система у главном граду градиће се од Железника до Дунав станице, а на овом простору биће исељено 47 домаћинстава, сазнају "Новости". Исплата породица које се налазе на потезу четири престоничке општине већ је почела, а очекује се да буде завршена у току прве половине 2024. године.

СА ПРВЕ ЛИНИЈЕ МЕТРОА СЕЛИ СЕ 47 ДОМАЋИНСТАВА:  Почела исплата породицама у четири општине

Foto: Grad Beograd

За потребе изградње прве фазе биће порушено укупно 13 стамбених и 47 пословних објеката на територији четири београдске општине - Чукарица, Савски венац, Стари град и Палилула, наведено је у пројектном задатку који је објавио "ЈКП Београдски метро и воз", у оквиру тендера за израду акционог плана расељавања за прву фазу линије 1.

Дирекција за грађевинско земљиште је пре тога направила прелиминарне процене земљишта које је неопходно прибавити и "очистити од објеката", а реч је о површини од 603.783 квадрата на ове четири општине.

- Укупно ће на овом потезу бити расељено 47 домаћинстава, а те породице добиће адекватну новчану накнаду - истакао је за наш лист градски менаџер Мирослав Чучковић. - Процедура око склапања уговора и исплате већ је увелико у току и очекује се да буде завршена у првој половини наредне године. Такође, рушиће се и билетарница код Сајма, као и већи број пословних објеката, од којих неки нису у употреби. Прво ће се са радовима, после исељавања породица, почети у Белим водама и Жаркову.

Почетна фаза прве линије обухвата деоницу са укупно 14 станица - Железник, Макиш, Жарково, Беле воде, Трговачка, Пожешка, Парк Баново брдо, Ада Циганлија, Сајам, Газела, Савски трг, Трг републике, Скадарлија и Дунав. Иако је раније најављено да у ово спада и станица "Панчевачки мост", она је ипак изостала. Радови на пројекту спроводиће се углавном под земљом, али изградња свих станица и још неких пратећих пројектних компоненти, као што су трафо-станице и шахтови, ће морати да буде одрађена изнад земље.

- Припрема за радове подразумева прибављање земљишта путем експропријације или административног преноса, као и уклањање постојећих објеката на свим захваћеним површинама - пише у документацији. - Послове решавања имовинско-правних односа, као и уклањања стамбених, помоћних и пословних објеката на експроприсаном земљишту спроводи Дирекција за изградњу града.

Земљиште је углавном грађевинско, али делом и пољопривредно. Међу стамбеним објектима има кућа, легалних и нелегалних са помоћним објектима, а има и објеката за становање који су у власништву јавних или друштвених предузећа.

РАЗНОЛИКИ ОБЈЕКТИ

ПОСЛОВНИ објекти су, додаје се, такође разнолики и обухватају бензинске пумпе, појединачне локале различитих намена, пословне комплексе са бројним локалима, једну градску пијацу (Бајлони) са тезгама и локалима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ЈЕЗИВА СУДБИНА СРБИНА КОЈИ ЈЕ ПОГИНУО У АМЕРИЦИ: Последњи Гојков лет пред полагање за лиценцу завршио се трагично

ГОЈКО Дамјанић (58), који је трагично изгубио живот у авионској несрећи у округу Палм Бич, био је омиљен међу Србима који су живели на Флориди, а ова трагедија дубоко је потресла и шокирала све наше сународнике који живе преко океана.

12. 07. 2024. у 14:32

Коментари (0)

ОВО СЕ ЧЕКАЛО!  Ево када Новак Ђоковић игра полуфинале Вимблдона!