ПРЕДСТАВЕ СЕ СЕЛЕ У МУЗЕЈЕ: По први пут у Београду биће отворен нови међународни фестивал музејског театра "Музетеа"

А. Клисурић

13. 11. 2023. у 09:54

МЕЂУНАРОДНИ фестивал музејског театра "Музетеа" биће отворен данас и трајаће до четвртка.

ПРЕДСТАВЕ СЕ СЕЛЕ У МУЗЕЈЕ: По први пут у Београду биће отворен  нови међународни фестивал музејског театра  Музетеа

Фото А. Стевановић

Ова манифестација по први пут се организује у Београду, и свечано ће бити отворена данас у 19 часова у Конаку кнегиње Љубице. Наредних дана публика ће бити у прилици да погледа представе које су настале у српској музејско-театарској продукцији заједно са неколико представа из иностранства.

Овај фестивал треба да да подстицај развоју позоришне уметности кроз музејски театар као посебан вид стваралаштва. Музеј на овај начин проширује своју делатност, али се шири се и круг публике.

- Комуницирајући на још један начин са публиком, музејске установе у свету и код нас показују све већу тенденцију играња позоришних представа у својим просторима - саопштили су организатори. - На овај начин остварује се и значајна међуресорна и међународна сарадња у домену културног наслеђа и културе сећања. Продукције музејског театра углавном подразумевају мобилне форме, тако да су гостујуће представе мање захтевне од стандардних гостовања институционалних театара.

Положај жена у друштву

НА НОВОМ престоничком фестивалу биће обрађена и тема положаја жена у различитим друштвеним околностима као што је рат, власт или уметност. У овом фестивалском тиму жене чине већину и налазе се на најодговорнијим позицијама. У петочланом жирију који ће одлучивати о најбољој представи чак четири члана су жене.

У Конаку кнегиње Љубице вечерас ће бити изведена представа "Ветар и заставе" и "Естер". У Етнографском музеју сутра ће публика од 17 часова бити у прилици да погледа "Ненаписана писма" и "Ја ћу теби љуба бити".

- У Музеју науке и технике од 19.00 биће одигране "Пупин - последњи сан" и "Лизистрата" - саопштили су организатори. - Током последњег дана манифестације у 12 часова биће организована Чајанка са краљицом Наталијом у Дому Јеврема Грујића. Од 20 часова биће одиграна и представа "Две жене и један рат", након тога биће додељене награде и фестивал ће свечано бити затворен.

Ко ће добити награду на овом фестивалу одлучиваће жири који чине драматург и критичар из Хановера Нина Мазур, драматург Гордана Гонцић, директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић, туризмолог Јадранка Ђорђевић и глимац Андрија Даничић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
КТИТОР ЕСФИГМЕНА ЈЕ СРБИН: Грчка полиција ни не слути да манастир који хоће да исели крије стару српску тајну

КТИТОР ЕСФИГМЕНА ЈЕ СРБИН: Грчка полиција ни не слути да манастир који хоће да исели крије стару српску тајну

СРПСКИ владари са Светом Гором имају нераскидиву везу коју је успоставио још Свети Сава Први Српски, када је заједно са оцем, а својим духовним сином, пређашњим моћним великим жупаном, а потоњим смерним монахом Симеоном обновио запустели манастир Хиландар и ударио темељ српској васионој духовности.

23. 07. 2024. у 20:19

БУДИМПЕШТА УЗВРАЋА УДАРАЦ ЕУ: Мађарска запретила блокадом 6,5 милијарди евра због Украјине

БУДИМПЕШТА УЗВРАЋА УДАРАЦ ЕУ: Мађарска запретила блокадом 6,5 милијарди евра због Украјине

МАЂАРСКА ће блокирати средства Европске уније за земље чланице које су у Украјину слале муницију, докле год Кијев не дозволи да нафта руске компаније Лукоил прође кроз нафтовод на њеној територији, изјавио је данас министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

23. 07. 2024. у 21:46

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ТУЖНЕ ВЕСТИ: Преминуо некадашњи капитен Црвене звезде