КАЖЊЕНО 540 ПУТНИКА: Од почетка употребе новог система наплате превоза у Београду, контролисано 46.000 грађана

Ш.М.

07. 07. 2023. у 21:15

КОМУНАЛНИ милиционери, односно "Бели", од средине маја и почетка спровођења контроле карата у јавном превозу, прегледали су око 46.000 путника и написали 540 казни.

КАЖЊЕНО 540 ПУТНИКА: Од почетка употребе новог система наплате превоза у Београду, контролисано 46.000 грађана

Фото: D. Milovanović

Како је истакао шеф оперативног центра Слободан Тодоровић, грађани су имали довољно времена да се навикну на нови систем, па толеранције више нема. За сада већих инцидената није било, а путник, уколико му се напише прекршај, не мора изаћи из аутобуса, већ се може одвести до крајње дестинације.

Откад је стартовао систем "Београд плус", написано је 540 казни, а постоји начин и да се потенцијалне преваре предупреде - каже Тодоровић. - "Бели" интезивно и у пуном капацитету контролишу карте путника. У данима за нама контролисано је око 4200 возила. Комунални милиционари прате проблем и пратимо ситуацију у граду. У првом периоду смо путнике који немају карте упућивали,посаветовали и упозорили да је вожња без карте прекршај за који се изриче казна од 5.000 динара. Гледали смо више да будемо едукативни и информативни, а последњих дана интензивно кажњавамо, без упозорења и изузетка.

Шеф оперативног центра комуналне милиције детаљно је објаснио како се одвија провера карте.

- У СМС поруци се налази код, који је заведен као број карте - каже он. - Тај код "Бели" уноси у свој уређај и шаље захтев за валидацију. Након тога на лични телефон грађана чија се карта проверава, стиже порука са кодом за потврду. Ако се два кода за потврду подударају, карта је важећа.

Биће и у трафикама

ИЗДАВАЊЕ и продужавање важења персонализованих картица обавља се на неком од 10 продајних места у градским и приградским општинама. Како је најавено из Секретаријата за јавни превоз овог лета би систем издавања папирних карата могао да се инсталира на око 200 трафика у граду.

Како су за "Новости" истакли надлежни, путници и даље највише користе куповину карте преко СМС поруке. Највише се узме оних од 90 минута, а потом следе дневне. Што се тиче саме контроле у возилима, грађани углавном имају месечне карте. Бенефити новог система посебно ће се осетити од септембра, када се грађани врате са годишњих одмора. Уколико путник нема карту или се она покаже неважећом, изриче се казна од 5.000 динара, која ће бити преполовљена уколико се плати у року од осам дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: Мирдита и треба да буде на Видовдан!

ЧЕДА ЈОВАНОВИЋ НАПРАВИО ХАОС У СТУДИЈУ! Напао водитеља, па му поручио: "Мирдита и треба да буде на Видовдан!"

ЧЕДОМИР Јовановић, председник ЛДП-а, напао је Милоша Раденковића, водитеља јутарњег програма на телевизији "Прва", и питао га због чега не узме пушку и не оде у војску и изазвао општи хаос у студију у којем је био и Војислав Шешељ, лидер радикала.

17. 06. 2024. у 14:30

ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

"ВУЧИЋ ЈЕ МОЈ ПРИЈАТЕЉ, ХРАБАР ЛИДЕР И ПАТРИОТА" Бивши председник оштро: Ово што је Молдавија урадила Србији је срамота

БИВШИ председник Молдавије Игор Додон изјавио је да је сигуран да је већина грађана Молдавије против одлуке власти те земље да у Генералној скупштини УН подржи и гласа за резолуцију о наводном геноциду у Сребреници.

17. 06. 2024. у 10:50

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ РИБЉЕ ЧОРБА: Бора се присетио најтежих тренутака - Депресија, хтео сам да престанем да певам

ЗАШТО ЈЕ БАЈАГА ИЗБАЧЕН ИЗ "РИБЉЕ ЧОРБА": Бора се присетио најтежих тренутака - "Депресија, хтео сам да престанем да певам"

ФРОНТМЕН легендарне рок групе "Рибља чорба" написао је бројне хитове, како за свој бебд, тако и у сарадњи са колегама и пријатељима.

17. 06. 2024. у 20:22

Коментари (2)

НОВА СИТУАЦИЈА НА ЕУРО 2024: Душан Тадић није био на тренингу Србије дан после меча са Енглеском, ево и зашто