У ХАЈД ПАРКУ ОБЕЛЕЖЕН РОЂЕНДАН МОК-а: Градоначелник Шапић на манифестацији "Олимпијски дан"

Novosti online

03. 06. 2023. у 16:56

ГРАДОНАЧЕЛНИК Београда Александар Шапић присуствовао је данас на манифестацији „Олимпијски дан”, која се традиционално одржава у Хајд парку, али и организује у свим земљама света.

У ХАЈД ПАРКУ ОБЕЛЕЖЕН РОЂЕНДАН МОК-а: Градоначелник Шапић на манифестацији Олимпијски дан

Foto: Grad Beograd

Повод је обележавање рођендана Међународног олимпијског комитета, а основни циљеви догађаја су промовисање олимпијских вредности и здравог начина живљења, подстицање на физичку активност у природи, као и популаризација Олимпијског покрета и филозофије олимпијског духа.

 – Овде сам био више као припадник велике олимпијске породице него као градоначелник. Једном када постанете део те спортске, олимпијске породице, тако је док сте живи. Задовољство ми је било да будем с децом, разговарао сам и са старим, драгим пријатељима, бившим и актуелним спортистима свих генерација. Тако да сам доживео свој долазак овде као у породицу, која чува и негује олимпијски дух и вредности – рекао је за Беоинфо Шапић.

Foto: Grad Beograd

Овогодишњи „Олимпијски дан” организује се и у сусрет Трећим европским играма, које ће се одржати ове године у Кракову у Пољској од 21. јуна до 2. јула. На овом такмичењу, нашу земљу представљаће респектабилни тим од 85 спортиста, који ће се надметати у 15 спортских дисциплина.

 – Олимпијски дан треба да нам буде подсетник да заједничка физичка активност унапређује квалитет наших живота. Изванредна је и прилика да проведемо дан у природи, у друштву породице и драгих пријатеља, посебно кроз активно ангажовање у физичким активностима. Наша велика радост и понос леже у томе што из године у годину инспиришемо многе породице да се прикључе породичној трци, чиме подстичемо усвајање здравих животних навика – изјавио је Божидар Маљковић, председник Олимпијског комитета Србије.

Foto: Grad Beograd

На манифестацији одржаној у београдском „Хајд парку” организоване су трке за децу до 4, 8 и 12 година, трка за особе са инвалидитетом, трка задовољства на 3.800 метара, као и породична и штафетна трка. Промовисана је и мобилна апликација за вежбање „TreninGO” Олимпијског комитета Србије, прва спортска апликација за самостално вежбање на нашим просторима која се бесплатно може преузети из „аpp store”, као и „google play”. 

Улога промотера Олимпијског дана ове године припала је Тијани Богдановић, репрезентативки Србије у теквонду, освајачици две олимпијске медаље, и Ивани Анђушић Максимовић, репрезентативки Србије у стрељаштву, освајачици 100. олимпијске медаље за нашу земљу, а присутни су били и Александар Кукољ, репрезентативац Србије у џудоу, вицешампион света из 2021. године и првак Европе из 2017. године и Милица Мандић, двострука олимпијска шампионка у теквонду.

Наредне Летње олимпијске игре одржаће се у Паризу 2024. године. "Олимпијски дан" код нас је уприличен по 29. пут.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРЕД САХРАНУ ПРИМЕТИЛИ ДА ПОКОЈНИЦА (90) ДИШЕ: Полиција истражује бизаран случај у Сарагоси