"АМЕРИЧКИ ВИРУС" МУЧИ НАЈМЛАЂЕ: Педијатри у Домовима здравља последњих дана имају много посла

Т.Н.

31. 05. 2023. у 17:26

ЧЕКАОНИЦЕ на педијатријским одељењима у домовима здравља су претходних недеља пуне, док је број деце у вртићима смањен, а главни разлог је нови вирус који се појавио међу малишанима, такозвани амерички "Брно" вирус који напада руке, ноге, уста.

АМЕРИЧКИ ВИРУС МУЧИ НАЈМЛАЂЕ: Педијатри у Домовима здравља последњих дана имају много посла

Фото: Shutterstock

Вирусно обољење које изазива осип, већином се јавља код деце узраста до пет година старости, а ова болест траје од седам до 10 дана.

- Родитељи треба одмах да се јаве педијатру. Деци се појављују пликови око усана, на шакама, стопалима, а могу и по другим деловима тела. Малишани имају високу температуру чак и до 40 степени, малаксала су и имају губитак апетита - каже за РТС докторка Јелена Митровић, педијатар Дома здравља "Др Симо Милошевић". - Овај вирус се преноси изузетно лако, веома је заразан и ми сада зарпаво целе групе деце из вртића које су заражене. Преноси се капљично или преко заједничких површина, па би у летњим месецима требало појачати хигијену играчака и дезинфекцију заједничких просторија - објашњава докторка Митровић.

Недостатак или потпуни губитак апетита јавља се код деце која су заражена овим "америчким вирусом", а разлог је, како објашњава докторка, појава пликова у устима.

- Деца изузетно болно реагују на пликове који им излазе у устима и због тога отежано једу и јавља се губитак апетита, веома је важно пазити да дете не дехидрира - објашњава Митровићева. - Промене које излазе по кожи не треба стискати или цедити, јер је сама течност која се налази у њима заразна, па се лако и родитељи могу заразити. Пошто је у питању вирусно обољење, деци није потребно давати антибиотик.

Да би осип који излази по телу малишана потпуно нестао, потребно је да прође седам до десет дана, а у том периоду деца нису способна нити је пожељно да иду у вртић. Такође, тренутно су актуелне разне алергије које често излазе и због прсканог воћа, а малишане не заобилазе ни убоди инсеката и крпеља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

СЕДМИЦА ТРИ МИЛИОНА ЕВРА: Видите извучене бројеве - шестице веома издашне