ОД ГРАДА ЗА ПЛАТЕ 1,2 МИЛИОНА ЕВРА: У продуженом боравку ради више од 200 професора разредне наставе

Б.Борисављевић

29. 03. 2023. у 13:55

ЗА плате наставника разредне наставе, који раде у продуженом боравку, Секретаријат за образовање и дечју заштиту ће, ове године, издвојити око 1,2 милиона евра, односно 142.650.000 динара.

ОД  ГРАДА ЗА ПЛАТЕ 1,2 МИЛИОНА ЕВРА:  У продуженом боравку ради више од 200 професора разредне наставе

Фото З. Јовановић

Град финансира зараде за учитеље који раде у боравку у трећем и четвртом разреду у 83 основне школе, а за прва два разреда у 65 осмолетки. Како сазнајемо, у наредном периоду је могуће да Министарство просвете преузме комплетно ангажовање учитеља за боравак у првом и другом разреду.

Сваке године у боравку се тражи место више, што се посебно односи на најмлађе школарце. Иако је интересовање родитеља огромно, јер су им деца збринута док су они на послу, школе због мањка простора или недовољно учитеља, нису у могућности да изађу у сусрет свима. Током претходних година, овај вид наставе је користило између 7.000 и 8.000 деце у више стотину школа, подељених у 290 група. Највише проблема имају школе са великим бројем ученика. Тако, иако је у ОШ "Павле Савић" у Миријеву било заинтересованих за пет одељења боравка у првом разреду, оформљена су три.

- Велико је интересовање родитеља, али ми немамо довољно простора - каже Милан Крстић, директор школе. - Приликом уписа првака, родитељи су се изјашњавали да ли желе да им деца буду у продуженом боравку. Већина од 265 њих се изјаснила за то, а места има само за 120 деце. Услов је да су оба родитеља запослена, а предност су имали они који су се први уписали у школу, примаоци социјалне помоћи, деца самохраних родитеља.

ВЕЋЕ ПЛАТЕ НАСТАВНИЦИМА

ГРАД Београд финансира плате учитељица и учитеља који раде у продуженом боравку за трећи и четврти разред, а од 2018. године два пута им је повећана плата.

Њима је, на предлог Секретаријата за образовање и дечју заштиту, пре две године дуплиран износ дневнице, која је износила 833 динара. А од јануара ове године, уместо 1.666 динара, она износи 2.300 динара. Из градске касе се, тренутно, исплаћују зараде за 195 наставника у продуженом боравку у 84 школе и 101 учитеља за први и други разред у 60 школа.

Он додаје да са ђацима раде учитељице и да деца, док су у продуженом боравку, раде домаће задатке, понављају градиво, имају спортске активности, одлазак у природу. Већину школских обавеза малишани заврше у боравку.

Са децом у боравку раде професори разредне наставе, учитељи које ангажују школе, а заинтересовани родитељи се пријављују у школи. Да би једна школа пружила услугу продуженог боравка деце, потребно је да за то има адекватан простор, опрему и наставна средства. Потребна је иницијатива савета родитеља, сагласност наставничког већа и одлука школског одбора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (0)

ПОСКОК НАЂЕН У ДВОРИШТУ КОД АЛЕКСИНЦА: Стручњаци имају корисне савете за власнике кућа