У "ЗАБРАЊЕНОМ СТАРЕЊУ" САМО ЗАУВЕК МЛАДИ: Јединствен састав има чак шест ауторских песама, певају поп, рок као и стране нумере

Т. НИКОЛИЋ

26. 03. 2023. у 11:31

НЕКАД службеници, професори, инжењери, доктори - данас пензионери, а у слободно време чланови певачког бенда "Забрањено старење".

У ЗАБРАЊЕНОМ СТАРЕЊУ САМО ЗАУВЕК МЛАДИ: Јединствен састав има чак шест ауторских песама, певају поп, рок као и стране нумере

Фото: N.Skenderija

Певају све, од рок и поп песама, до изворних и ауторских, а нису им непознате ни стране песме. У саставу је 30 распеваних пензионера, најстарији има 87 година, а најмлађи члан овог најстаријег бенда 66.

У Светогорској улици, у дневном центру и клубу "Стари град II" чланови бенда имају пробе два пута недељно. Никоме није тешко да дође да се дружи и пева, сви су били на својим местима са спремним репертоаром песама које ће певати тај дан, а у то су се уверили и репортери "Новости" који су имали прилику да слушају само неке од песама које овај бенд пева. Редовно имају наступе, а управо се и припремају за један такав којих их чека крајем априла. Како кажу, труде се да редовно долазе на пробе, са што мање изостанака, наравно колико могу да испрате, битно им је да остану у форми.

Најстарији члан бенда који постоји већ више од 10 година, Ранко Лосић који има 87 година каже за "Новости" да га дружење са члановима хора опушта, а музика подлмађује. - Волим да певам, волим да се дружим са свима овде. Редован сам на пробама, једино ако имам баш неки проблем онда је изостанак оправдан, али увек надокнадим све - истиче Ранко.

Караоке, часови цртања, сликања, глуме и много друштвених игара уз смех и музику потврђују управо оно што и сам назив бенда каже, забрањено им је старење.

- У овом саставу сам од самог почетка, ово ме одржава и чине ме срећном и испуњеном, све ми јако прија - објашњава Мирјана Врањковић, у хору познатија као Сашка. - Многи од нас раде урпаво оно што можда у младости нисмо могли, због посла и осталих обавеза. Имамо слободу да стварамо нешто ново. Ја, рецимо, волим да пишем песме и да рецитујем, направимо малу приредбу за нас и онда свако учествује колико може.

Сви чалнови су сагласни да је за успех бенда, труд и добру атмосферу задужен њихов "вођа" Марија Станојевић која је и терапеуткиња у клубовима за старе.

- "Забрањено старење" се издваја по томе што једини ради ауторске песме, такође певамо поп, рок као и мало модернију музику, заправо све оно што њима прија, музику њихове младости али и новију. Имамо шест ауторских песама, три смо снимили, а у плану нам је да снимимо још три - прича Марија. - Често имамо наступе у оквиру разних фестивала, догађаја, на промицији књига, наступали смо у Скупштини града, дому Пионира.

Члановима певање прија, јер они заправо овде стварају и праве нешто ново, осећају се вредно и корисно. Ми смо једна мала заједница, делимо и лепе и мање лепе тренутке, помажемо једни другима, дружимо се, а циљ нам је да се они умрежавају и да раде на себи и уче нове ствари.

Чланови бенда "Забрењено старење" сами пишу музику и текстове, а у томе им помаже Марија. Заједно учествују у стварању нове музике. Није им тешко да науче нове песме, јер како кажу, битно им је да остану у форми и да одржавају своје ментално и физичко здравље.

Имају музичке инструменте, свирају на гитари. Некада су имали клавијатуру, а сад имају жељу да купе неки нови инструмент.

БЕЗ ПАУЗЕ

ЧАК и за време пандемије корона вируса и када је било ванредно стање, чланови овог бенда су налазили начин за дружење и испуњење времена. Уз помоћ њихове Марије и нових технологија, направили су вајбер групе и преко разних платформи организовали дружења, виђења и пробе. Певали су чак и виртуално, музика и песма су били уз њих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (0)

КАКО ЈЕ ГАГА УМАЛО ДОБИО БАТИНЕ ОД ПАЈЕ: Дошао на снимање пијан, једга говори текст... Вуисић био прек, Бата Стојковић се НИЈЕ извукао