АДА ЧЕКА ЗАШТИТУ, А ЗООЛОШКИ ВРТ ПЛАН: Измештању животиња са Калемегдана требало би да претходе анализе

С. В.

07. 02. 2023. у 10:00

ИДЕЈА о премештању зоолошког врта са Калемегдана на Аду Сафари, коју је пре неколико дана обелоданио градоначелник Београда Александар Шапић, изазвала је бројне реакције.

АДА ЧЕКА ЗАШТИТУ, А ЗООЛОШКИ ВРТ ПЛАН: Измештању животиња са Калемегдана требало би да претходе анализе

Површина око Савског језера, Фото П. Митић

Док један део јавности тврди да то није добро решење и да животиње треба да остану подно Београдске тврђаве, други подсећају да је Министарство заштите животне средине покренуло поступак да се природно подручје Аде Циганлије заштити и постане "предео изузетних одлика", што значи да тамо никаква градња неће бити дозвољена.

И први човек престонице свестан је да се у целом процесу пресељења животињског царства, који неће бити нимало једноставан, могу десити непланиране околности и потребне су додатне анализе. Први корак, каже Шапић, било је доношење "политичке идеје" и да одлука није донета "преко колена".

- Сада крећемо са израдом идејног пројекта, узимамо у обзир све околности, али је најважније да се створе технички услови, исељавање насеља Партизан у којем живи око 1.000 људи, изградња пешачко-бициклистичког - моста и жичаре - рекао је јуче Шапић.

- Временски рок још не постоји, јер зависи од много фактора, али пешачко-бициклистички мост можемо да очекујемо већ 2024.године. Тек касније нас очекује премештање животиња и конзервација Београдске тврђаве која је доста оштећена, али од нечег мора да се крене.

Народни посланик коалиције "Заједно - Морамо" Ђорђе Микетић, када је Шапић прошле недеље представљао локацију будућег Зоо- врта на Ади Сафари, указао је градоначелнику да је у току поступак да Ада Циганлија постане заштићено подручје треће категорије, где не би требало ни да буде градње, нити да живе људи као сада у насељу Партизан. Стављањем под заштиту, на овом подручју биле би забрањене све активности које би могле да промене или угрозе обележја и својства овог предела. Тако је, рецимо, забрањено да се на овом делу нешто гради, или да се секу стабла у већем обиму. Не би било дозвољено ни да се смањи проценат зелених површина на Ади Циганлији, или да се испуштају отпадне воде.

Градоначелник му је на то одговорио да на Ади Сафари неће бити никакве градње, него да ће ту доћи животиње. Међутим, немогуће је преселити цео ЗОО врт, а да се не посече БОниједно дрво и изгради инфраструктура - базени за нилске коње, фоке, пингвине, алигаторе, велики простори за слонове, лавове, тигрове, мајмуне који захтевају и затворени и отворени део, кућице за рептиле, акваријум, стазе између свих кавеза...

Фото Танјуг

Медведи у садашњем зоо-врту имају велики простор са базеном и стенама на којима леже, те ће и то бити потребно да се изгради на Ади Сафари, као и беби - зоо врт. Анализе ће показати да ли је овде неопходан простор за паркинг, а сигурно је да ће у комплексу будућег животињског царства бити и зграда управе "ЗОО врта", као и кућице у којима се купују сувенири и улазнице.

Када се испод свих ових "ситница" подвуче црта, не може се рећи да градње неће бити. То би могло да се коси са актом Министарства заштите животне средине у којем, ако буде донет, пише да ће бити заштићено речно острво и Савско језеро, таложно језеро и обале.

Одлука о премештању ЗОО врта још увек је на нивоу идеје. Није ушла у скупштинску процедуру, нити је опредељен новац.

КРЊАЧА, СУРЧИН, ВЕЛИКО РАТНО ОСТРВО...

О ПРЕСЕЉЕЊУ зоолошког врта прича се већ деценијама. Најпознатији директор Бео Зоо врта Вук Бојовић својевремено је говорио да је његова жеља била да се животиње преместе на Велико Ратно Острво, али то је било сувише ризично јер су тамо честе поплаве. Такође, пре петнаестак година као могуће локације помињали су се Крњача и Сурчин, али се од тога одустало јер би посетиоцима то било предалеко.

БОНУС ВИДЕО - АНКЕТА: Шта мислите о иницијативи Данице Грујичић да се забрани пушење у затвореном простору

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (3)

МОЛИЛИ СМО ДА НАМ НЕ УБИЈУ МАЈКУ: Животна трагедија Мише Јанкетића - пресудили јој четници јер је била партизанска жена