НА ЧАС УЗ - КАРТИЦУ: У Другој економској и Земунској гимназији новине за бољу безбедност ђака

Б. Борисављевић

04. 02. 2023. у 09:33

СВИ ђаци Земунске гимназије и Друге економске школе морају да имају идентификациону картицу како би могли да уђу у учионицу и на наставу.

НА ЧАС УЗ - КАРТИЦУ: У Другој економској и Земунској гимназији новине за бољу безбедност ђака

Земунска гимназија, Фото З. Јовановић

Ове две образовне установе су увеле новине ради безбедности ђака, али и како би се заштитила школска имовина од незваних гостију из других школа који цртају по зидовима, шеткају се док траје настава. Иако су ђаци у почетку негодовали, полако се привикавају на новине, а од када је уведена строжа контрола нема непријатних ситуација.

Прва се на овај корак одлучила Друга економска школа, непосредно после почетка школске године. Готово свакодневни "упади" ученика из других школа превршили су меру, па је управа школе донела одлуку да се уведу картице са сликом, именом, презименом, одељењем, које ће ђаци показивати приликом уласка у школу.

- Дешавало се да су по школи шетали ђаци који нису наши ученици, дошли код другова, девојака, момака - каже Дејан Недић, директор Друге економске школе.

- Пресекли смо и увели картице. Резултати су одлични. Иако су ђаци у почетку негодовали, сада су се навикли. На час не могу ући без картице, нема позајмљивања, а ако се изгуби ученик сам плаћа нову.

Од почетка другог полугодишта, идентификационе картице су постале обавезне и у Земунској гиманзији. Као и у Другој економској, ученик који је заборави мора да се врати кући и донесе да би могао да уђе у учионицу. Пошто су тек кренули, још има "гунђања", али очекује да ће се сви постпено навићи.

- Долазили су нам из других школа, који су нам ишарали зидове, активирали противпожарни апарат, па смо се одлучили да уведемо картице које ученика квалификују као нашег ђака - прича Милош Бјелановић, директор Земунске гимназије.

Друга економска школа, Фото А. Станковић

- Раздвојили смо и улазе, тако да је сад један за ученике, други за професоре, родитеље и госте који долазе у школу. Било је негодовања, али су они у мањини.

У Земунској гимназији се закључавају улазна врата до 8 до 8.15 часова ујутру, тако да они који закасне не могу да уђу. Како објашњава Бјелановић, било је ђака, али и професора, који касне на час, а како школа осим образовне, има и васпитну улогу, нова мера је начин да се науче дисциплини.

МОЛБА ЗА РОДИТЕЉЕ

- Како бисмо спречили било коју врсту непријатности за особље школе и ученике, често скрећемо пажњу ученицима да не доводе своје другове из других школа на часове или одморе. Молимо да, када се ваша деца налазе са пријатељима пре или после наставе, то учине испред школе и да их не уводе у ходнике и учионице. Било је неколико ситуација уласка и присуства непознатих лица у школи, уз непримерено понашање. Апелујемо на вас да ову добронамерну молбу прихватите и пружите нам недвосмилену подршку у овоме кроз савете својој деци, а све у циљу бебедности свих учесника у наставном процесу - наводи се у поруци који су од школе добили родитељи ученика Шесте београдске гимназије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ПИЛОТ ДЕЛИЋ О ПОГИБИЈИ БРАЧНОГ ПАРА: Трагедија приликом полетања, авион скроз изгорео - не памтим кад се слично десило