ШАПИЋ ОБЈАВИО ГДЕ СЕ ПРЕМЕШТА ЗОО-ВРТ: Одређена нова локација на 14 хектара, али остаје у граду

С.В.

03. 02. 2023. у 14:52

КАКО би Калемегдан био заштићен и постао део УНЕСКО листе, београдски Зоолошки врт биће премештен на Аду Циганлију, односно Аду Сафари. То је данас потврдио градоначелник Београда Александар Шапић који је обишао ову локацију и представио будући план.

ШАПИЋ ОБЈАВИО ГДЕ СЕ ПРЕМЕШТА ЗОО-ВРТ: Одређена нова локација на 14 хектара, али остаје у граду

Фото П. Милошевић

- Одлучили смо да је Ада Сафари избор за зоо-врт, због услова у којима се животиње налазе и због Калемегдана, нашег највећег културног добра које није заштићено УНЕСКО листом. Било је до сад сличних предлога, бивши директор зоо-врта Вук Бојовић желео је да се животиње преместе на Велико ратно острво, али то није било могуће јер су тамо честе поплаве. Размишљало се раније о Крњачи и Сурчину, али се и од тог одустало - истиче градоначелник.

БЕОИНФО

 

Шапић каже да зоо-врт треба да буде део градске целине, да буде близу људи који ће да га посећују, али и да животиње имају свој комфор. Иако пројекат новог зоо-врта још увек није готов, градоначелник се нада да ће бити завршен за две дтри године, а нови зоо-врт би се простирао на 14 хектара, што је дупло више од садашњег.

БЕОИНФО

ПЛАНОВИ Градоначелник Александар Шапић показује будућу локацију Зоо врта

- Ада Сафари је одлично решење јер  ће животиње бити у природи, поред реке у зеленилу и у тишини, али и практично у центру града. Оближње насеље Партизан у којем живи око 270 породица мораће да се руши, а у току су преговори са људима о одговарајућој стамбеној компензацији. Разматра се где ће бити изграђени станови за оне који ће бити пресељени. Нико неће остати без крова над главом - поручио је он.

Најавио је да ће на једној од следећих скупштина бити речи о изградњи пешачког моста од Аде до Новог Београда, те ће покушати да једну од траса жичаре која је требало да повеже Нови Београд и Кошутњак саграде до Аде.

БЕОИНФО

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ЗАШТО НИСАМ НИШТА ПОТПИСАО? Председник објаснио: Радићемо на имплементацији до наших црвених линија

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић објаснио је због чега није потписао ништа, али да је Србија спремна да ради на имплементацији до својих црвених линија.

19. 03. 2023. у 11:19

Коментари (2)