НЕМА РУШЕЊА ВИЛА У ХАЏИ МЕЛЕНТИЈЕВОЈ: Жестока борба врачарских удружења за очување кућа у насељу Котеж-Неимар не јењава, помогао Град

Ш. Маровић

03. 02. 2023. у 09:40

СЕКРЕТАРИЈАТ за урбанизам и грађевинске послове по трећи пут одбацио је захтев инвеститора за прибављање грађевинске дозволе за радове на месту вила у Хаџи Мелентијевој улици 47 и 72 у врачарском насељу Неимар. Ситуација са објектима у Улици Јанка Веселиновића 10 и 15 и даље је неизвесна.

НЕМА РУШЕЊА ВИЛА У ХАЏИ МЕЛЕНТИЈЕВОЈ: Жестока борба врачарских удружења за очување кућа у насељу Котеж-Неимар не јењава, помогао Град

Хаџи Мелентијева 72, Фото Архива

Ово није први насртај инвеститора на овај део града, пошто су слични случајеви претходне две године покушани и у Тополској 19, Улици Интернационалних бригада..

Иначе, културно-историјска целина Котеж-Неимар је у Евиденцији непокретности под такозваном претходном заштитом била до децембра 2020. године, када је истекла. Нови елаборат за заштиту је завршен, али чак од марта прошле године чека на усвајање у Влади Србије. Тај вакуум користе инвеститори како би узурпирали вредно земљиште на Врачару и науштрб старих вила сазидали стамбено пословне комплексе.

- Надлежни Секретаријат поново је 23. јануара одбацио захтев инвеститора за прибављање грађевинске дозволе у Хаџимелентијевој улици 47 и 72 услед различитих недостатака и неправилности, што су лепе вести - истакла је за "Новости" председница Друштва за очување Неимара Неда Милетић.

- Ту смо да заштитимо овај значајан део Врачара, односно бројне објекте који су право благо главног града. Наше друштво настоји да те објекте који заиста представљају културно добро сачува.

ПЛАНОВИ На простору старе виле треба да никне модеран објекат, Фото Архива

У Хаџи Мелентијевој 72 планира се изградња објекта који би имао две подземне етаже, приземље, три спрата и један увучени. Такође и објекат у Хаџи Мелентијевој 47 биће сличне спратности. Због тога су током претходне године становници Неимара, али и бројни Врачарци, одржали неколико протеста испред поменутих вила, како би скренули пажњу на урушавање вредне заоставштине.

- Посебно забрињава чињеница да је на објекту у броју 47, познатом генерацијама Београђана као ресторан већ уклоњен део ограде како би се омогућио приступ за механизацију - истакли су тада за наш лист из Удружења грађана "Тополска".

- Увек тражимо да Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове одбије захтев инвеститора за рушење, те да испоштује одредба ПДР која предвиђа да се за све целине у поступку утврђивања за културно добро морају уважити услови које налаже Завод за заштиту споменика.

Такође, огорчени Врачарци траже да Министарство културе на дневни ред Владе хитно стави одлуку којом се Неимар утврђује за просторну културно-историјску целину, и то на основу елабората градског Завода за заштиту споменика. Недавно је потписана петиција "Заштитимо Врачар", која предвиђа ограничење спратности и заузећа грађевинских парцела, увођење стилских и естетских критеријума и максимално повећање зелених површина. Тражи се и моментално обустављање било ког урбанистичког пројекта за подручје Котеж-Неимара док заштита не ступи на снагу, те благовремено обавештавање и консултације са грађанима у вези са доношењем и потенцијалним изменама планских аката.

ЈЕДНО ОД НАЈСТАРИЈИХ ДЕЛОВА

НАСЕЉЕ Котеж-Неимар представља једно од најсветлијих делова престонице прошлог века, а оивичен је улицама Максима Горког, Ђорђа Вајферта, Интернационалних бригада и Небојшином. Последњих неколико година, бројне зграде од изузетне вредности, као и оне које су уживале претходну заштиту, нашле су се на мети инвеститора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА: Пронађена у близини православне цркве у Винковцима - Срби обешени о дрво (ФОТО)

У БЛИЗИНИ православне цркве у Винковцима пронађена је језива фотографија на којој је написано "Serbian family tree" (српско породично стабло), а на којој су нацртани лешеви обешени о дрво, саопштила је Драгана Јецков из СДСС-а у Сабору.

22. 03. 2023. у 12:24

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

У СЕРИЈАМА БИО ХИПОХОНДАР: У стварном животу потпуно другачији - људи се изненаде кад чују чиме се глумац бавио

ГЛУМЦА Душана Почека сви се сећамо из популарних серија Синише Павића у којима је глумио џангризаве умишљене болеснике. У стварности је, поред глуме, био знатно другачији, а многи се изненаде када сазнају за његова интересовања.

23. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

НОЋНА МОРА: Оставила је отворен прозор - у кревету је дочекао језив призор (ФОТО)