СКИНУТ КАТАНАЦ СА ХИТНЕ ПОМОЋИ: Медицинска служба у Батајници затворена, Општина Земун реаговала

С. Видачковић

01. 02. 2023. у 09:15

КАТАНАЦ који је без икаквог објашњења у петак стављен на врата просторија Хитне помоћи у Батајници, узнемирио је житеље овог земунског насеља.

СКИНУТ КАТАНАЦ СА ХИТНЕ ПОМОЋИ: Медицинска служба у Батајници затворена, Општина Земун реаговала

Фото ГО Земун

После оштрог протеста и захтева за неодложну реакцију које је Општина Земун послала на адресе Министарства здравља и премијерке Ане Брнабић, стигао је одговор из Владе - Служба хитне помоћи у Батајници од вечерас наставља са ноћним радом.

Међутим, и даље није јасно зашто је пре неколико дана хитна помоћ, која се налази у објекту старог Дома здравља у Улици Јована Бранковића у Батајници, престала да ради.

Председник ГО Земун Гаврило Ковачевић објашњава да је ова локална самоуправа огорчена потезом да се преко ноћи угаси Служба хитне помоћи ка којој гравитира више од 60.000 становника ободних земунских насеља. У батајничку службу ургентне медицине, која постоји од 1999, долазили су мештани Угриноваца, Бусија, Грмовца, Земун Поља, Бановаца, а годишње овде буде прегледано око 1.500 људи.

- У петак су ме суграђани обавестили да је Служба хитне помоћи у Батајници затворена, да је ту само теренско возило које је ту током дана, али нема ноћних дежурстава - каже, за наш лист, Ковачевић.

- Одмах смо реаговали, упутили захтеве Влади и ресорном министарству да се амбуланта не укида, јер овај сегмент неодложне медицинске помоћи грађанима никако не сме бити ускраћен. То је прека потреба. Нисмо добили објашњење зашто је то урађено, контактирали смо и директорку земунског Дома здравља, али она није знала шта се дешава. Незавнично смо сазнали да је катанац стављен јер није по закону да хитна помоћ може да буде у истом објекту где и дом здравља. Занима ме, како за ових 24 године колико је хитна помоћ на том месту, нису прекршени прописи, а сада одједном јесу?

Хитна помоћ у земунском насељу, Фото ГО Земун

Први човек Земуна истиче да је неопходно да се овај вид медицинске помоћи становницима Батајнице, али и целог Земуна унапреди, или барем остане на истом нивоу, али никако укине. Када не би имали хитну помоћ у свом насељу, мештани Батајнице морали би да иду до КБЦ "Земун" или "Бежанијска коса".

Служба хитне помоћи у Батајници користи две просторије у приземљу старог објекта дома здравља. То оронуло здање биће срушено, а на истом месту нићи ће нова амбуланта од 4.000 квадрата. Планирано је да и у приземљу модерног објекта буду смештени хитна помоћ, лабораторија, општа медицина - за здравствено збрињавање деце предшколског узраста, палијативну негу и техничке просторије. Општина се нада и апелује на надлежне да се, када стари дом здравља буде срушен, нађе прелазно решење и простор, како Батајница ни у једном моменту не би остала без службе хитне помоћи.

НОВА ЗДРАВСТВЕНА СТАНИЦА

Апели ГО Земун и грађана да Служба хитне помоћи остане у Батајници на истој локацији уродили су плодом. Министарство здравља је позитивно одговорило .

- Изражавамо задовољство на позитивном исходу, а све у интересу грађана Земуна да им ова неодложна медицинска помоћ надаље буде доступна. Изградњом нове Здравствене станице у Батајници, која ће имати дупло веће капацитете и у оквиру које ће бити интегрисана Служба хитне помоћи, грађани ће имати још бољу примарну здравствену заштиту - каже се у саопштењу локалне самоуправе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

Коментари (0)

МОРБИДНО: Клизачица силовала колегу!