ВИДЕО-НАДЗОР ДА ЗАШТИТИ ЈАЈИНЦЕ: Грађани окупљени у спомен-парку затражили већу бригу према меморијалу

А. З. К.

31. 01. 2023. у 07:00

ДЕО око платоа требало би да се огради, постави видео-надзор, обележе "стазе смрти" од логора на Бањици до Јајинаца, поставе спомен-плоче са подацима свих грађана који су на овом месту изгубили живот у Другом светском рату - део је захтева грађана који су се за викенд окупили у Спомен-парку Јајинци са циљем да надлежнима укажу на потребу да се овај простор обезбеди на адекватан начин и да се спречи неодговорно понашање појединаца на месту масовног губилишта.

ВИДЕО-НАДЗОР ДА ЗАШТИТИ ЈАЈИНЦЕ: Грађани окупљени у спомен-парку затражили већу бригу према меморијалу

Активисти су изнели своје захтеве у спомен-парку, Фото приватна архива

Окупљени грађани поручили су и да је потребно обезбедити чуваре и наћи дугорочно решење проблема са одлагањем кабастог и комуналног отпада.

- Хајде да од потенцијалне депоније направимо меморијални центар, какав заслужују жртве из бањичког логора - рекли су организатори скупа.

Како су "Новости" извештавале у више наврата, остављање смећа, вожња квадовима, турирање аутомобила, сунчање, пуштање музике, роштиљање, нажалост, све су учесталије слике на месту једног од највећих стратишта у Србији. У његовој близини појединци су почели да одлажу и комунални отпад.

Ово је изазвало велики бес код грађана који живе у близини спомен-парка, као и оних чији преци почивају овде. У суботу је обележен Међународни дан сећања на жртве Холокауста, а окупљени су симболично прво запалили свеће испред Цркве Кирила и Методија. Одатле су заједно прошетали до платоа и образложили разлоге због којих су се окупили.

Како су надлежни објаснили, депоније "ничу" на приватним поседима који су реституцијом враћени наследницима бивших власника, па они немају ингеренције над приватном својином.

- Иако овакви меморијални простори представљају културна добра и као такви заштићени су законом, очигледно су предмет наше заједничке недовољне одговорности и мањка свести о неопходности неговања културе сећања на све невино пострадале у Другом светском рату - наведено је у саопштењу Музеја жртава геноцида.

МУЗЕЈ ЖЕЛИ ДА БРИНЕ О СТРАТИШТУ

КАДА се појавила информација да на простору Спомен-парка "Јајинци" сада грађани одлажу и комунални отпад, Музеј жртава геноцида од Града је тражио да се изјасни у вези са иницијативом да они преузму бригу о овом стратишту. Процедура да се спомен-подручје повери на бригу и управљање Музеју покренута је крајем прошле године, али засад није познато у којој фази је ова иницијатива.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

НЕМОЈТЕ ДА ВАС ЛЕТО ИЗНЕНАДИ: На време резервишите своје место у неком од прелепих турских летовалишта