БИСЕРИ АРХИТЕКТУРЕ ДОБИЛИ НОВИ СЈАЈ: Међу небодерима уз Саву сређено и неколико објеката из предратног Београда

А. З. К.

30. 01. 2023. у 08:30

БЕОГРАД се последњих година убрзано мења, догађаји се спуштају ка рекама, па се посебна брига показује и према старим здањима у овом делу града.

БИСЕРИ АРХИТЕКТУРЕ ДОБИЛИ НОВИ СЈАЈ: Међу небодерима уз Саву сређено и неколико објеката из предратног Београда

Геозавод, Фото Shutterstock

Бисери архитектуре изграђени у предратном Београду су већ обновљени, па и зграду некадашње Поште на Савском тргу чека измена по угледу на првобитно "лице" које јој је дао архитекта Момир Коруновић. На простору Београда на води реконструисана је зграда "Геозавода", хотел "Бристол" и сређена је спољашњост здања бивше Главне железничке станице.

Већ је најављено да ће зграда Поште у Савској улици обући своју стару одору из предратног Београда. Реконтрукција би требало да врати изглед зграде из 1929. године по Коруновићевом пројекту. Урађена је у српско-византијском стилу, била је један од упечатљивих симбола престонице. Други светски рат и многобројна оштећења оголили су овај објекат и обукли га у стил соцреализма. По завршетку радова овде би требали да се усели дечје позориште "Бошко Буха", интерактивни музеј за малишане и библиотека.

- Радови ће започети на основу постојеће архивске документације и оригиналних цртежа.

Сачуване су и аутентичне фотографије, откривени су и планови фасаде и реконструсани су елементи којих није било на цртежима - рекли су у предузећу "Машинопројект копринг", које ће бити задужено за сређивање зграде у Савској. - Савремени начин градње и постојећи грађевински материјали биће прилагођени физиономији објекта, како би се темељном реконструкцијом постигао што је могуће оригиналнији изглед зграде саграђене пре готово једног века.

У близини нових небодера и на простору Београда на води, 2014. године прво је сређена зграда "Геозавода". Ово здање урађено је почетком прошлог века по пројекту архитеката Андре Стевановића и Николе Нестровића. Тада се простор у Карађорђевој улици на ком је изграђена ова зграда називао Мали пијац. Зграду "Геозавода" красила је богата декорација на фасадама и репрезентативан ентеријер.

Хотел Бристол, Фото Н. Скендерија

Средином прошле године започето је и сређивање хотела "Бристол", а прво је започета рестаурација фасаде. Циљ овог пројекта је да се овој згради врати аутентичност и првобитно стање. Зграда је успела да преживи разарања престонице, урађена је у стилу сецесије. Како је најављено прошле године, "Бристол" ће поново бити један од престоничких хотела који ће примати госте. Сређена је и спољашњост једног од омиљених објеката Београђана, а то је зграда бивше Главне железничке станице на Савском тргу.

Сређена је фасада, али се чека на уређење ентеријера. Када је успостављена прва железничка веза у Србији, 1884. године, подигнута је и ова зграда, по пројекту Аустријанца Фон Флатиха, који је разрадио архитекта Драгиша Милутиновић.

НОВИ ЖИВОТ НЕКАДАШЊЕ ПОШТЕ

МЕЂУ градским челницима годинама тиња идеја да се објекат некадашње Поште у Савској улици одене у своју оригиналну одору. Тако је током 2020. године главни градски урбаниста Марко Стојчић најављивао реконструкцију некадашње Поште на Савском тргу.

Прошле године је и садашњи министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић најавио да ће ово здање добити нову намену. Како је у интервјуу за "Новости" рекао потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали, иза зграде Поште биће изграђени нова школа и вртић. Школа ће бити најмодернија у граду, настава ће бити двојезична, а имаће и унутрашњи базен и спортске терене.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

АМЕРИКАНЦИ ПРАВЕ ЈЕДАН БЛОК УНУТАР ЕВРОПЕ: Председник открива шта ће се у наредном периоду дешавати на политичкој сцени