ТРАЖИЛИ ИМ КИРИЈУ ПОСЛЕ ЧАК ПОЛА ВЕКА: Станари зграде у Блоку 62 библиотеци отказали бесплатно коришћење локала

Ш. М.

17. 01. 2023. у 13:00

ПЕДЕСЕТ година после оснивања, огранак библиотеке града Београда "Перо Слијепчевић" у Блоку 62 на Новом Београду 31. децембра 2022. морао је да затвори просторије у приземљу зграде!

ТРАЖИЛИ ИМ КИРИЈУ ПОСЛЕ ЧАК ПОЛА ВЕКА: Станари зграде у Блоку 62 библиотеци отказали бесплатно коришћење локала

Фото Н. Скендерија

Наиме, стамбена заједница је после пола века овој установи тражила да закуп простора плати седам евра по квадрату, што библиотека није у могућности да издвоји. Библиотека не ради, а у сарадњи са Секретаријатом за културу тражи се ново место за књиге које одавде још нису исељене.

Репортери "Новости" јуче су затекли затворена врата у Улици Јурија Гагарина 96, преко пута Основне школе "Кнегиња Милица" и обавештење да се позајмљење публикације могу вратити у огранак "Сава" у истој улици, број 221. Фонд библиотеке "Перо Слијепчевић" чине 9.604 књиге, а неке од њих су већ спаковане у кутије које смо видели кроз стакло.

- Простор од 69 квадрата користимо од 1970. године бесплатно - кажу за наш лист у Библиотеци града Београда.

- Године 1998. закључили смо Уговор о закупу са стамбеном заједницом. Од тада па све до 2021. они нису тражили надокнаду за коришћење простора, нити је било речи о отказу уговора. Средином 2021. обратио нам се управник стамбене заједнице са предлогом станара да закључимо Уговор о закупу по цени од седам евра по метру квадратном.

Одржали смо два састанка покушавајући да укажемо да цена није прихватљива.

Библиотека је предложила да се цена формира у складу са оном по којој Град наплаћује закуп за ту градску зону, али станари нису прихватили предлог. У Библиотеци такође тврде да им није достављен документ којим се потврђује власништво над просторијом у приземљу објекта.

- Тако су нас 2. децембра 2022. године мејлом обавестили да се у року од пет дана изјаснимо о понуђеној висини закупнине и да закључимо уговор о закупу или ће покренути судски поступак - кажу.

- Простор је у веома лошем стању и по својој површини знатно је испод стандарда за обављање библиотечке делатности. Потребно је уложити огромна средства за адаптацију. У сарадњи са Секретаријатом за културу већ смо започели процедуру проналажења новог локала која изискује одређено време.

Део улазак у библиотеку, Фото Н. Скендерија

Поводом ситуације са простором у Улици Јурија Гагарина 96 огласило се и Српско књижевно друштво, које је упутило апел надлежнима да учине све да библиотека "Перо Слијепчевић" остане на истој адреси.

- Ово је једина библиотека за све новобеоградске блокове са десне стране Улице Јурија Гагарина и броји 1.600 чланова - кажу они.

- Налази се на идеалном месту за такву установу, будући да је удаљена од прометних улица. У њу долазе и старији људи, и инвалиди који имају адекватан приступ њеном улазу.

Вишеспратница где је библиотека, Фото Н. Скендерија

У њеној непосредној близини је и Основна школа "Кнегиња Милица" која је стара колико и Библиотека, тако да је међу члановима одувек био велики број школараца. Сматрамо да општи интереси културе морају бити изнад интереса појединаца.

Фото Н. Скендерија

ЛОШИ УСЛОВИ

КАКО су истакли у Библиотеци града Београда, у овом простору често долази до сливања воде са плафона, што је изазвано кваровима у становима изнад. Власници станова не одазивају се да санирају штету. Како је у наведеном огранку смештено и дечје одељење, кажу, изглед и стање простора није адекватно за одржавање дечјих програма и других активности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (2)

НЕМОЈТЕ ДА ВАС ЛЕТО ИЗНЕНАДИ: На време резервишите своје место у неком од прелепих турских летовалишта