ПРОШИРЕЊЕ ЗГРАДЕ ЗА НОВЕ УСПЕХЕ: Електротехнички факултет Универзитета у Београду обележио 74. рођендан

А. З. Клисурић

18. 12. 2022. у 07:45

ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКИ факултет прославио је јуче 74. рођендан, а најбољим студентима додељена су признања.

ПРОШИРЕЊЕ ЗГРАДЕ ЗА НОВЕ УСПЕХЕ: Електротехнички факултет Универзитета у Београду обележио 74. рођендан

Фото: А. Живковић

На свечаности која је организована, осим професора и академаца, присуствовали су и представници Владе и Града. Тренутно се на јавној презентацији налази пројекат којим је планирано проширење ове образовне установе и кампуса техничких факултета.

Прославом јубилеја обележен је и један век како је издата прва диплома у овој престижној образовној установи. Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је јуче на свечаној академији да је оно што могу да нам пруже студенти и професори с овог факултета од великог значаја за развој Србије.

- Желим да укључим младе који студирају на техничким високообразовним институцијама у пројекте министарства и да им тако осигурамо послове, али и спречимо њихов одлазак у иностранство - рекао је Весић.

Према речима градског менаџера и некадашњег студента ЕТФ Мирослава Чучковића, важно је да Град са свим својим капацитетима утиче на развој овог факултета.

- Дошло је време да Београд заједно са Електротехничким факултетом дође до једне нове и квалитетне зграде. Она треба да служи за читав наредни век и за образовање кадрова који ће водити нашу земљу путем историјског успеха - рекао је Чучковић.

Декан Електротехничког факултета Дејан Гвоздић рекао је да их у будућности очекују многобројни изазови јер је технолошки напредак све убрзанији.

Фото Танјуг

Декан ЕТФ проф Дејан Гвоздић

- Овај факултет уписују најбољи кандидати који могу да досегну одређени ниво, што доказује да овде студирају најбољи студенти - истакао је Гвоздић.

У сусрет прослави јубилеја на јавној презентацији нашао се и пројекат којим је предвиђено проширење ЕТФ и кампуса техничких факултета. Овај документ биће доступан грађанима до 27. децембра. Како се наводи у документу, новим пројектом обухваћени су објекти у којима су смештени ЕТФ, Машински, Технолошко-металуршки факултет, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" и Државни архив Србије. У плану је да се радови изводе у неколико фаза.

Фото Промо

- Први корак у извођењу радова је изградња новог објкта ЕТФ, који би био повезан са Техничким, Машинским и Технолошким факултетом. Осим тога, планирана је и реконструкција постојећих објеката - наводи се у документацији. - Другом фазом радова планирана је надоградња Машинског и Технолошког факултета и изградња павиљона у залеђу Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић". Трећа фаза би обухватала изградњу нове трафостанице и, као последњи сегмент радова била би доградња павиљона галерије.

Фото Беоинфо

Пројектом је предвиђена изградња подземних етажа, паркинг-простор би био смештен у подруму и аеротунел за потребе Машинског факултета. Сутерен је предвиђен за лабораторије и кабинете асистената и истраживача. У приземљу новог објекта у плану је изградња три амфитеатра, а сваки би могао да прими по 190 студената. Нова зграда имала би свечану салу, кафе, кантину, наставнички клуб, рачунарске сале за наставу, библиотеку са читаоницом, књижару, информациони центар. Први спрат ће имати топлу везу старог и новог објекта, преко које се остварује прилаз салама за наставу и кабинетима професора, као и топла веза Техничког и Машинског факултета. Своје место добиће и студенти који се баве научно-истраживачким радом и иновацијама. Предвиђено је и постављање зеленог крова.

Новим пројектом било би изграђено више од 34.000 метара квадратних.

РАСЛИ ИЗ ДЕЦЕНИЈЕ У ДЕЦЕНИЈУ

КРАЈЕМ 19. века на Великој школи отпочела је настава која је била везана за електротехнику. Почетком наредног века, 1905. године, настава се одвијала на Техничком факултету. Седамнаест година касније донете су измене и допуне уредбе о Техничким факултетима, и од тада се прави разлика између дипломаца машинства и електротехнике.

Прве дипломе које су издате по тадашњим новим правилима уручене су студентима већ наредне године. ЕТФ је званично формиран 1948. године, али је у склопу техничких факултета у згради на Булевару краља Александра од 1930. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

НИ ВИ НЕЋЕТЕ МОЋИ ДА ЗАУСТАВИТЕ СМЕХ: Водитељка доживела напад СМЕЈАЊА усред живог програма (ВИДЕО)

НИ ВИ НЕЋЕТЕ МОЋИ ДА ЗАУСТАВИТЕ СМЕХ: Водитељка доживела напад СМЕЈАЊА усред живог програма (ВИДЕО)

СУЗАН Даубнер, чувена немачка телевизијска водитељка Дневника на АРД телевизији и особа која већ 24 године презентује вести, доживела је у среду тежак напад смејања усред живог програма.

30. 09. 2023. у 18:05

Коментари (1)

САЧУВАЈ ТАЈНУ, ЉУБАВИ МОЈА Трагична прича о мистериозном крају певача чију је песму Прија обрадила