ПЕТИЦИЈА РОДИТЕЉА УЧЕНИКА ПРОТИВ МИШЉЕЊА КОЛЕГА: Неће да њиховој деци "Јоца Убица" предаје математику

Б. Б.

16. 12. 2022. у 07:45

СУСПЕНЗИЈА професора математике у Шестој београдској гимназији Јована Кнежевића, међу ученицима познатијег као Јоца Убица, изазвала је опречна мишљења у јавности.

ПЕТИЦИЈА РОДИТЕЉА УЧЕНИКА ПРОТИВ МИШЉЕЊА КОЛЕГА: Неће да њиховој деци Јоца Убица предаје математику

Фото П. Милошевић

Колеге су јавно стале у његову одбрану и затражиле да буде одмах враћен на посао, а подржали су га и бивши ученици. Међутим, родитељи који су написали петицију за смену и део јавности су одлучни у намери да треба да изгуби лиценцу за рад.

Професор Кнежевић је одбацио све оптужбе које су на његов рачун изнели родитељи - психичко злостављање, вређање ученика, оцењивање. Како је навео, у више од три деценије дугој каријери, само су пет-шест пута родитељи дошли код њега да се буне.

- Све што кажете може да се мало изврне, да се у другачијем контексту прикаже. Нити сам ја коме претио нити имам ту идеју - рекао је Кнежевић.

- Покушавао сам да им објасним да је знање њихова плата и да ако буду провели четири године не радећи ништа осам сати дневно, већ ће бити у банкроту кад буду почели да студирају.

Према речима Радисава Милића, директора Шесте гимназије, професор није суспендован због оцењивања, начина рада и претешких писмених задатака, о чему постоји доста притужби. Он је навео да је "суспензија уследила због основане и прилично темељне сумње у његов однос према ученицима, због основаних или делимичних доказа о постојању психичког злостављања ученика."

Форум средњих стручних школа је подржао професора Кнежевића, као колегу. Ипак, сматрају да влада анархија у оцењивању.

- Не постоји унутрашња и спољна контрола оцењивања - сматра Милорад Антић, председник ФССШБ.

- Професори оцењују како им се прохте, већина њих не поштује правилник о оцењивању и комуникацију са децом. Немогуће је да скоро цело одељење добије јединице или петице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну