ОПРЕЗ, ВРАНЕ НАС НАПАДАЈУ: Необично упозорење освануло на огради Пете економске школе у Раковици

Ј. Г. Петровић

07. 12. 2022. у 07:10

УЧЕНИКЕ и запослене у Петој економској школи у Раковици сачекало је "упозорење" да вране настањене на високим стаблима у дворишту - нападају.

ОПРЕЗ, ВРАНЕ НАС НАПАДАЈУ: Необично упозорење освануло на огради Пете економске школе у Раковици

Пета економска школа, Фото И. Маринковић

Помало необичан натпис, залепљен на огради ове васпитно-образовне установе привукао је велику пажњу јавности јер је брзином светлости преплавио друштвене мреже.

Како је за "Новости" објаснио директор школе Милан Кецман, у претходних месец дана догодила су се два напада. Због тога је и окачено обавештење, да би свима била скренута пажња.

- Од напада се лакше бранимо ако га очекујемо, него када се деси ненадано. Оба пута су "на мети" били професори, нисмо добили жалбе од ученика. Није било повређених, колегиница се само пожалила на ситну огреботину. Ради се о страху. Није пријатно кад се на вас залети огромна птица - говори Кецман.

Нападе нису пријављивали. Одлучили су, каже, да живе свој живот, а вране свој.

Уобичајено настављају да "деле" школско двориште са птицама, али обазриво.

С друге стране, "инциденти" са вранама у Београду нису реткост, прошле године је само током јуна забележено неколико напада.

Папир је окачен на ограду школе, Фото Инстаграм Мој Београд

Грађани су се тада жалили на љуте вране у Ташмајданском и Пионирском парку, око Вуковог споменика, на Миљаковцу, а најчешћи напади били су у новобеоградским блоковима.

Иако вест о овим нападима увек изазову панику међу људима, стручњаци за птице тврде да нема потребе за страхом. Објашњавају да до напада долази у налету када врана, у ствари, покушава да заштити младунче које је испало из легла.

- Сиве вране су агресивне, али напади долазе тек након што она упозори пролазнике својим звуком и појавом да се удаље од тог места јер је се ту налази њено гнездо са младунцима које жели да заштити - објашњавају надлежни из Друштва за заштиту и проучавање птица.

- Склоне су да нападају док уче птиће да лете. Они често испадну из гнезда, са високог дрвећа.

Карактеристично за ове интелигентне птице је да оне у овом случају не узимају своје младунце и не враћају их у гнездо већ на земљи настављају да брину о њима, те, уколико их пролазници уоче, не треба их посматрати или снимати.

КАКО СЕ НАЈБОЉЕ ЗАШТИТИТИ

АГРЕСИВНИЈЕ понашање врана углавном је сваке године у периоду гнежђења, односно у пролеће.

- Птице нападају највишу тачку на телу, па је најбоље да, кад пролазите поред гнездилишта, ставите гранчицу на врх главе и то ће је заварати, или отворите кишобран и заштитите се. Немојте их гађати камењем и не терајте их од себе - саветују орнитолози.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

НАМА ЈЕ СРБИЈА СВЕТИЊА, А ЊИМА ПОСЛОВНИК: Јака порука председника Вучића након хаоса који је правила опозиција

РАЗЛИКА између нас и њих је што је нама Србија светиња, а њима пословник. Ми смо показали да смо спремни и да чујемо и саслушамо све, а они нису у стању да чују ништа. Када год мисле да ће неког да заплаше, они морају да погледају себе у лице. Срећом, такве кукавице Србију не воде и никада је неће водити.

02. 02. 2023. у 13:42

ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

"ВИ ЈУНАЦИ ДА МЕ БИЈЕТЕ" Вучић оштро против опозиције - Надали су се капитулацији, сад кад виде да тога нема, пропало им је све

У СКУПШТИНИ Србије данас је дошло до инцидента када су након скандирања посланици опозиционих странака прекинули обраћање председника Србије Александра Вучића.

02. 02. 2023. у 14:04

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну