"ВУК" ЋЕ НОВУ 2023. ЧЕКАТИ У БЕОГРАДУ: Рестаурација споменика српском реформатору тече по плану (ФОТО/ ВИДЕО)

Ј. ИЛИЋ

01. 12. 2022. у 19:11

САНАЦИЈА и рестаурација споменика Вуку Караџићу у атељеу вајара Зорана Кузмановића у Смедереву иде по плану, а према очекивањима, обнова симбола Београда требало би да буде завршена до краја године.

ВУК ЋЕ НОВУ 2023. ЧЕКАТИ У БЕОГРАДУ: Рестаурација споменика српском реформатору тече по плану (ФОТО/ ВИДЕО)

Вајар Зоран Кузмановић у атељеу, Фото Н. Живановић

Вајар Зоран Кузмановић отворио је новинарима врата свог атељеа како би се, заједно са челницима Завода за заштиту споменика културе, уверили да планирани радови на Вуковом споменику протичу у најбољем реду.

Кузмановић наводи да је први утисак да је Вуков споменик у значајно бољем стању од "Победника" кога је такође рестаурирао, и да није било већих изненађења на скулптури.

- Занимљивост на коју смо на почетку наишли јесте хемијски састав бронзе који је мало неуобичајен, односно легуре калаја има мало мање него што је уобичајено. Резултат тога је да је споменик патинирао ка црној боји, а зелена патина настала је тек у последњих неколико година. И то је био алармантни тренутак када је требало да наступи рестаурација, јер када је патина удебљана преко мере, процес оксидације се убрзава. Тај аларм смо препознали када смо урадили стручну анализу, наводи вајар.

Пре ове комплетне реконструкције рађени су конзерваторско-рестаураторски поступци у два наврата. Први пут 1954. године, када су поправљане гранитне плоче на постаменту, као и четрдесет година након тога, 1995. године, када је, између осталог, обновљено бетонско језгро постамента.

Вуков споменик је један од најзначајнијих јавних споменика у Београду. Дело је значајног српског вајара Ђорђа Јовановића. Споменик Вуку Караџићу откривен је 7. новембра 1937. године, поводом 150-годишњице Вуковог рођења. Због својих културно-историјских вредности споменик је утврђен за културно добро 1965. године.

- Радови су на основу Идејног пројекта Завода за заштиту споменика културе града Београда званично почели 7. новембра 2022, на дан када је споменик постављен пре 85 година. Надамо се да ћемо га завршити до краја године, и да ћемо у периоду од 20. до 25. децембра опет моћи да кажемо "Наћи ћемо се код Вука", изјавила је Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда током обиласка радова на рестаурацији.

Рестаурација после 85 година

ПРОЈЕКТОМ је предвиђена замена камене облоге која је 1995. приликом извеђења радова на подземној станици урађена брзо и недовољно квалитено и без могућности да се тада уради било шта са скулптуром. Сада је прилика да обновимо постамент у целини и имамо могућност да се уради комплетан преглед бронзане скулптуре, да буде очишћена, сређена и аптинирана, каже Зоран Туцић из Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (0)

СВЕЧАНО ПРЕСЕКАО ВРПЦУ: Ћустићева жена се породила код куће - старији син присуствовао