ВОЗИЛА ЛОМЕ ПЛОЧЕ ДУЖ САВСКОГ КЕЈА: Oштећено шеталиште названо по Диани Будисављевић и обновљено 2020.

Ш. Маровић

30. 11. 2022. у 11:02

РЕКОНСТРУКЦИЈА Савског кеја, који је понео име добротворке Диане Будисављевић, после неколико пробијања задатих рокова завршена је пре две године, у децембру 2020, али су на шеталишту поред Бетон хале тренутно приметна велика оштећења.

ВОЗИЛА ЛОМЕ ПЛОЧЕ ДУЖ САВСКОГ КЕЈА: Oштећено шеталиште названо по Диани Будисављевић и обновљено 2020.

Део Линијског парка, Фото Н. Скендерија

Коцке су комплетно попуцале на неколико места, декинг је попуцао, а и украсни лампиони на сређеној зеленој површини поред пасареле која ову пешачку зону повезује са Калемегданом одавно су поломљени.

Репортери "Новости" обишли су шеталиште испод Бранковог моста које спаја Сава променаду и Линијски парк и уверили се да је оно значајно оштећено. Коцке су у очајном стању, многе су испале из лежишта. Почетком ове године су крпљене, али посао очигледно није урађен како треба, па је сада стање горе него пре замене.

Најгоре је у делу око Бетон хале, првенствено због преласка преко коцака доставних, али и приватних возила.

- Баш је катастрофа на шта личи део тек реконструисаног кеја - жали се нашем листу један од суграђана.

- Често шетам овим делом града, сјајно је што је овај некада запуштен простор уређен, али бахатост појединаца довела је до тога да је део потпуно уништен. Често видим доставна возила како довозе робу у оближње локале прелазећи баш преко коцака, а свакодневица су и приватни аутомобили. Млађи су раније ломили и декинг, али је сада то ређи случај.

Фото Н. Скендерија

Оштећења је приметила и премијерка Ана Брнабић у недавном обиласку радова на првој целини Линијског парка и сугерисала градским челницима да поправе уништене делове.

Грађани се често жале и на недостатак канти за смеће, па се ђубре може затећи разбацано дуж кеја. Такође, на самом улазу на савско шеталиште, испод Бранковог моста, постоје потапајући стубићи који служе за пропуштање само возила хитних служби. Ипак, како смо се уверили, они су потпуно спуштени, па на кеј може ући ко год пожели, што несавесни грађани неретко и раде.

Иначе, ово није први пут да су мајстори морали да интервенишу на простору уз Карађорђеву улицу. Свега непуних седам месеци по завршетку радова декинг који се налазио уз реку потпуно је поломљен, па је морало све да се наново мења. То се радило о трошку инвеститора, али је цео посао ишао траљаво и завршен је тек на крају лета прошле године. И док се декоративна подлога после замене у овом делу и даље држи, она при крају кеја, поломљена је на неколико места. Њу додатно уништавају тинејџери, који сматрају да је ова врста декинга идеална за вожњу скејтом.

Чак је било проблема и са јавном расветом, која неколико месеци уопште није радила.

Такође, грађевински материјал, посебно испод Бранковог моста, остао је више од годину дана да стоји на тој локацији, што је додатно ружило цео простор. Реконструкција кеја почела је почетком фебруара 2020. године и има 1,5 хектара пешачких стаза, пола хектара зелених површина и бициклистичку стазу.

Фото Н. Скендерија

СПОМЕНИК

ПРОСТОР на ком ће се у наредном периоду наћи споменик добротворке Диане Будисављевић урађен је и налази се на почетку самог шеталишта, у близини Бранковог моста. Одлука да по овој хероини, која је током Другог светског рата спасла више од 15.000 деце из логора смрти у НДХ, кеј понесе име, донета је на седници Скупштине града, 29. маја 2020. године.

ПАСАРЕЛА НА МЕТИ ВАНДАЛА

НИШТА боље од Савског кеја у претходном периоду није прошла ни пасарела која спаја Калемегдан и само шеталиште. Вандали су је целу ишарали графитима, који су скоро по ко зна који пут прекречени. Такође, смеће које се налази испод ње још није уклоњено, а и лифтови и даље не раде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ОВО ЈЕ ЋЕРКА ДУБРАВКЕ МИЈАТОВИЋ И ПОЗНАТОГ ГЛУМЦА: Сакривена од очију јавности - од мајке је наследила лепоту

ОВО ЈЕ ЋЕРКА ДУБРАВКЕ МИЈАТОВИЋ И ПОЗНАТОГ ГЛУМЦА: Сакривена од очију јавности - од мајке је наследила лепоту

ЋЕРКА глумице Дубравке Мијатовић, Ива Радаковић, не експонира се јавно, а када је виде многи кажу да личи на своју мајку од које је, како изгледа, наследила лепоту.

28. 01. 2023. у 08:23

Коментари (1)

ОВО ЈЕ ЋЕРКА ДУБРАВКЕ МИЈАТОВИЋ И ПОЗНАТОГ ГЛУМЦА: Сакривена од очију јавности - од мајке је наследила лепоту