КРИЗА ЗАКОЧИЛА УВОЂЕЊЕ РЕЧНОГ ПРЕВОЗА: Надлежни секретаријат обуставио процес јавно-приватног партнерства

Ш. Маровић

29. 11. 2022. у 10:30

СЕКРЕТАРИЈАТ за јавни превоз обуставио је процес јавно-приватног партнерства за увођење речног превоза, за који је Град требало да издвоји око 46 милијарди динара.

КРИЗА ЗАКОЧИЛА УВОЂЕЊЕ РЕЧНОГ ПРЕВОЗА: Надлежни секретаријат обуставио процес јавно-приватног партнерства

Фото З. Јовановић

Како се наводи у образложењу ове одлуке, разлог за прекид је глобална криза, поремећаји на енергетском тржишту и поскупљење енергената, а новац ће бити преусмерен на потребе које су од приоритетне важности за престоницу.

Иако су се у априлу појавиле и прве макете како би будући бродови требало да изгледају, од увођења превоза путника Савом и Дунавом неће бити ништа, бар не у наредном периоду.

Најаве да би он могао да заживи биле су актуелне неколико година, док су се током ове и помпезно најављивале. У фебруару се на тендеру који је Град расписао јавила фирма "Бео река" као једини понуђач, са којом је и требало да буде потписан уговор на 30 година.

- Услед глобалне кризе, поремећаја на тржишту енергената и њиховог поскупљења, а имајући у виду расположива средства и приоритете Града у наредном периоду, Одлуком о изменама Одлуке о буџету за 2022. годину средства која су била планирана за реализацију јавно-приватног партнерства у обављању линијског речног превоза путника преусмерена су на потребе које су од приоритетне важности - стоји у образложењу.

- Наручилац услед доказивих разлога који нису могли да се предвиде у време покретања поступка и који онемогућавају да се пројекат реализује доноси одлуку о обустави поступка јавне набавке.

Град ће због обуставе надокнадити понуђачу, односно фирми "Бео река" трошкове прибављања средстава обезбеђења у износу од око 70.000 динара. Доношењем ове Одлуке престаје да важи она о додели уговора, из 11. марта ове године. Посао који је требало да преузме фирма основана крајем јула прошле године био је вредан око 46 милијарди динара, а концесија би трајала три деценије. Услов који је морао да испуни јавни партнер је да у три године набави 10 нових путничких бродова и један у резерви.

Како се раније најављивало, речни превоз требало је да има две линије, "црвену" и "плаву".

Замишљено је да прва креће од Блока 70 до СРЦ "Милан Гале Мушкатировић" и требало је да буде фазно успостављена.

У фази А, од Блока 70 преко Аде Циганлије, ТЦ "Галерија" до Бранковог моста. У фази Б, превоз би ишао од Блока 45, даље кроз Блок 70, преко Аде Циганлије, "Галерије" и Бранковог моста, док ће у фази Ц ићи истом трасом као у претходној, па од Бранковог моста даље преко Бетон хале до "Галета".

Друга, "плава" линија превозила би путнике такође, од Блока 70 до СРЦ "Милан Гале Мушкатировић", али другим трасама. У првој фази од Земунског кеја до "Галета". У фази Б Борча - Земунски кеј - "Милан Гале Мушкатировић". У последњој фази редослед стајалишта био би Борча - Земунски кеј, "Гале" па до Аде Хује.

Сваки брод требало је да прими око 100 путника, а свако пристаниште да буде урађено као затворено стајалиште за јавни превоз, које би било повезано са осталим видовима превоза.

Превоз би се плаћао "Београдском картицом" која се користи у аутобуском, трамвајском и тролејбуском систему.

ЕКОЛОШКИ ПРИХВАТЉИВО

КАО главне разлоге за увођење речног јавног превоза градски оци истицали су да ће он у престоници са више од 100 километара речних обала допринети "зеленој хијерархији" и увођењу еколошки прихватљивијих видова превоза. Сматрали су да ће се тиме смањити саобраћајне гужве у центру и утицати на побољшање квалитета ваздуха. Такође, кретање кроз град би било лакше, нарочито становницима који живе на обалама Саве и Дунава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (1)

ЛАЖ ВЕКА: Како је говор једног Американца пре 20 година променио будућност Блиског истока