РАЧУНИ ЗА ГРЕЈАЊЕ ТРЕБА ДА СЕ УМАЊЕ: На дневном реду Скупштине града биће и одлука о цени централног грејања

С. В.

26. 11. 2022. у 10:06

ПРЕПОРУКА градског омбудсмана да су, због одлагања грејне сезоне за 15 дана, ЈКП "Београдске електране" дужне да купцима топлотне енергије умање рачуне за период у којем нису пружале услугу је обавезујућа и вероватно ће бити усвојена на предстојећој седници Скупштине града.

РАЧУНИ ЗА ГРЕЈАЊЕ ТРЕБА ДА СЕ УМАЊЕ: На дневном реду Скупштине града биће и одлука о цени централног грејања

Фото Д. Миловановић

У Предлогу закључка, који ће се наћи пред одборницима на седници која је заказана за уторак, Секретаријат за енергетику обавезује се да направи одлуку о умањењу рачуна "Инфостана" за грејање у износу од 59,68 динара по квадрату грејне површине до краја ове године.

Како за "Новости" појашњава београдски омбудсман Миљко Ваљаревић, препорука овог правног тела донета је поводом жалби грађана и Удружења за заштиту потрошача "Ефектива" које су стизале на његову адресу у претходних месец дана. Ваљаревић каже да су овлашћења сваког омбудсмана обавезна за оног ко је контролисан, ако се констатује да тај субјекат нешто није спровео, урадио, није применио одговарајућу одредбу или је пропустио. У том случају има рок од месец дана да то исправи или да напише образложење зашто то није урадио. Градском омбудсману је стигло 28 дописа Београђана и удружења.

- У овом случају, не може да се исправи пошто је тај период прошао, а сезона почела, али с обзиром на то да је захтев грађана и "Ефективе" било смањење цене грејања, ми смо дали ту препоруку и мислим да ће она бити усвојена - објашњава Ваљаревић.

- На седници Скупштине Града биће размотрена та тачка, тако да верујем да неће бити проблема и да ће бити решено на одговарајући начин.

Миљко Ваљаревић, Фото И. Маринковић

Наш саговорник каже да, уколико се препорука не примени, Одлуком о омбудсману нису прописане никакве казнене мере, не могу се поднети кривичне пријаве. У таквим ситуацијама, омбудсман би обавестио Скупштину града, медије, док се ситуација не промени.

Шеста седница Скупштине града заказана је на иницијативу 39 одборника опозиције, који су председнику Скупштине града Николи Никодијевићу предали потписе и захтев за смену градоначелника, што ће, такође, бити на дневном реду.

Осим о смањењу цене грејања, гласаће се и за Предлог закључка којим се Секретаријат за имовинске и правне послове, Секретаријат за комуналне и стамбене послове, Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове, Секретаријат за финансије, Секретаријат за социјалну заштиту и Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда обавезују да направе одлуку о изради стамбене стратегије за друштвено одговорно становање Града са акционим планом 2023-2033, до краја ове године.

О КВАЛИТЕТУ ВАЗДУХА

ОДБОРНИЦИ опозиције предлажу и да се разматра закључак којим се градски Секретаријат за заштиту животне средине обавезује да поднесе извештај о досадашњој реализацији Плана квалитета ваздуха у агломерацији Београд до краја ове године и Предлог закључка којим се исти секретаријат обавезује да сачини извештај о примени акционог плана адаптације на климатске промене до краја године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВАЖНО ЗА ВЛАСНИКЕ ДИЗЕЛАША: Држава плаћа 2100 евра за замену - ово ће бити услови

ВОЗАЧИ који имају старог дизелаша од следеће године ће моћи од државе да добију субвенцију од 2.100 евра за куповину новог или половног путничког аутомобила евро 6 стандарда.

31. 01. 2023. у 10:30

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о непристојном понашању Новака Ђоковића

ИВАНИШЕВИЋ КОНАЧНО ОТКРИО ИСТИНУ: Ево шта каже о "непристојном" понашању Новака Ђоковића

НОВАК ЂОКОВИЋ још једном је покорио Аустралију и импресивним издањем, које је крунисано победом против Стефаноса Циципаса, докопао се 22. гренд слем титуле. Све је прштало од емоција у Мелбурну, па је Ноле тако под огромним набојем ушао у једном моменту у расправу са својим тренером - Гораном Иванишевићем.

31. 01. 2023. у 08:38

Коментари (1)

СОЧНО ТЕЛЕЋЕ ПЕЧЕЊЕ У РЕРНИ: По рецепту најискуснијих кувара - тајна је у брашну