ЗАХТЕВАЋЕ РАСКИД СA ГРАДСКИМ ПРЕДУЗЕЋЕМ: Житељи Јурија Гагарина решавају проблем слегања зграде без "стамбеног"

С. В.

23. 11. 2022. у 09:21

СТАНАРИ солитера у новобеоградској Улици Јурија Гагарина у Блоку 62, који је недавно почео да се слеже, одлучили су да сами реше овај проблем.

ЗАХТЕВАЋЕ РАСКИД СA ГРАДСКИМ ПРЕДУЗЕЋЕМ: Житељи Јурија Гагарина решавају проблем слегања зграде без стамбеног

Вишеспратница на Новом Београду, Фото приватна архива

Незадовољни одговором који им је стигао из ЈП "Градско стамбено" да о свом трошку израде елаборат санације, те да га проследе овом предузећу на основу чега би им надлежни поправили штету, житељи зграде спремају се да раскину уговор са овим предузећем.

Да у овој вишеспратници од 20 спратова и 78 станова постоји проблем са статиком, видело се када је пукла бетонска ограда у приземљу, коју су екипе "Градског стамбеног" подупрле дрвеним гредама како се не би урушила.

- Договорили смо се да прекинемо сарадњу са овим предузећем, а новац за одржавање зграде уплаћиваћемо на свој рачун - причају нам станари.

- Не допада нам се предлог "Градског стамбеног" да ми платимо израду пројекта санације и да им га проследимо. То предузеће нема раднике, него би нам понудило неку своју партнерску фирму да ради по елаборату. Верујемо да ћемо јефтиније проћи ако сами будемо скупили новац и платили елаборат и мајсторе.

Новобеограђани кажу да је стабилност "попустила" прошле године те да је, сем бетонске ограде у приземљу, попуцало и неколико зидова на истом нивоу. Ова зграда стара је 44 године.

Вишеспратница на Новом Београду, Фото приватна архива

Међутим, "развод" од "Градског стамбеног" није ни једноставан, ни јефтин. Како би се раскинуо уговор са овим градским предузећем неопходно је да се о томе донесе одлука на Скупштини стамбене заједнице, за шта мора да гласа најмање две трећине станара, после чега се одлука шаље "Градском стамбеном".

Међутим, иако све време редовно уплаћују новац за одржавање, ако се сарадња прекине, станари остају без уложеног новца. По раскиду уговора непотрошен новац не може да се пренесе на рачун зргаде, већ "Градско стамбено" захтева да се за тај износ обаве радови.

МЕСЕЧНО УПЛАЋУЈУ ОКО 550 ДИНАРА

АКО стамбена заједница новац за одржавање зграде не потроши за текуће поправке у року од годину дана, та средства се преносе у идућу годину.

Суграђанима који су дугогодишњи "партнери" са "Градским стамбеним" на тај начин могу да се нагомилају милиони. На адреси Јурија Гагарина 102 станари у просеку сваког месеца уплаћују око 550 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (3)

ЛОЈАЛНОСТ КОЈА ТРАЈЕ ВИШЕ ОД ДЕЦЕНИЈУ: Меридиан спорт донацијом спортске опреме наградио Школу фудбала Росенборг из Београда