МАЛО УЧИОНИЦА, А НИ УЧИТЕЉА НЕМА ДОВОЉНО: Интересовање родитеља за продужени боравак у нижим разредима је огромно, али је број ограничен

Б. Борисављевић

02. 10. 2022. у 10:45

У ПРОДУЖЕНОМ боравку, у првом и другом разреду и ове године се тражило место више. Интересовање родитеља је огромно, али школе, због мањка простора или недовољно учитеља, нису биле у могућности да изађу у сусрет свима.

МАЛО УЧИОНИЦА, А НИ УЧИТЕЉА НЕМА ДОВОЉНО: Интересовање родитеља за продужени боравак у нижим разредима је огромно, али је број ограничен

Фото З. Јовановић

Овај вид наставе, претходних година, користило је између 7.000 и 8.000 деце у 111 основних школа у више од 290 група, па се и ове године очекује тај број ђака.

Највише проблема имају школе са великим бројем ученика. Тако, иако је у ОШ "Павле Савић" у Миријеву, било заинтересованих за пет одељењаа боравка у првом разреду, оформљена су три.

- Велико је интересовање родитеља, али ми немамо довољно простора - каже Милан Крстић, директор школе.

- Приликом уписа првака, родитељи су се изјашњавали да ли желе да им деца буду у продуженом боравку. Већина од 265 њих се изјаснила за то, а места има само за 120 деце. Услов је да су оба родитеља запослена, а предност су имали они који су се први уписали у школу, примаоци социјалне помоћи, деца самохраних родитеља.

Он додаје да са ђацима раде учитељице и да деца, док су у продуженом боравку, раде домаће задатке, понављају градиво, имају спортске активности, одлазак у природу. Већину школских обавеза малишани заврше у боравку. С обзиром на то, продужени боравак је услуга која је од великог значаја за родитеље који немају коме да оставе децу после завршетка наставе док су на послу. Плате учитеља и учитељица у боравку финансирају Град и Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Град Београд годишње за ове намене издваја око 150 милиона динара.

Фото И. Маринковић

Са децом у боравку раде професори разредне наставе, учитељи које ангажују школе, а заинтересовани родитељи се пријављују у школи. Да би једна школа пружила услугу продуженог боравка деце, потребно је да за то има адекватан простор, опрему и наставна средства. Потребна је иницијатива Савета родитеља, сагласност наставничког већа и одлука школског одбора.

У продуженом боравку, у зависности од школе, деца могу имати само ужину или и ручак уз то. Просечна цена ужине је око 100 а ручка око 250 динара. На месечном нивоу родитељи треба да издвоје око 5.500 динара за ручак.

ВЕЋЕ ПЛАТЕ ПРОСВЕТАРИМА

ГРАД Београд финансира плате учитељица и учитеља који раде у продуженом боравку за трећи и четврти разред, а од 2018. године два пута им је повећана плата.

Њима је, на предлог Секретаријата за образовање и дечју заштиту, пре две године дуплиран износ дневнице, која је износила 833 динара. А од јануара, ове године, уместо 1.666 динара, она износи 2.300 динара. Из градске касе се, тренутно, исплаћују зараде за 195 наставника у продуженом боравку у 84 школе и 101 учитеља за први и други разред у 60 школа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (0)

ТРАЖИО САМ ЈЕ ПО ЈУТЈУБУ: Познати српски фудбалер лудо волео Мају Манојловић