СВАКОМ ДЕТЕТУ И ПРОСВЕТАРУ ВАУЧЕР ОД 6.000: Београдски одборници на јучерашњој седници Скупштине града усвојили ребаланс буџета

С. Видачковић - А. Војиновић

29. 09. 2022. у 08:20

ОКО 400.000 родитеља и запослених у београдским вртићима и школама добиће за новогодишње празнике ваучере од по 6.000 динара за куповину спортске опреме, школског прибора те ствари за бебе - одлучено је, између осталог, на јучерашњој маратонској седници Градске скупштине.

СВАКОМ ДЕТЕТУ И ПРОСВЕТАРУ  ВАУЧЕР ОД 6.000: Београдски одборници на јучерашњој седници Скупштине града усвојили ребаланс буџета

Фото М. Анђела

Град је од јуче богатији за два нова предузећа - ЈКП "Наплата превозне услуге" и "Београдски парк", а ребалансом је утврђено да је у престоничкој каси више него што је било планирано, чак 173,4 милијарде динара.

Док су одборници улазили у здање на Тргу Николе Пашића, испред је био одржан протест једног дела радника комуналних предузећа, који су негодовали због оснивања две нове градске фирме. Синдикалци су најбурније реаговали када су се из правца Старог двора појавили градоначелник Александар Шапић и градски секретар за јавни превоз Предраг Лукић, који су звиждуцима испраћени у скупштинску салу.

Градоначелник Шапић прошао је поред окупљених синдикалаца, Фото З. Јовановић

Недавна Шапићева најава да ће бити основана два нова градска предузећа изазвала је буру у делу јавности која је оптужила градоначелника да оснива нове фирме за страначко запошљавање, док је један број радника "Зеленила" и "Чистоће" био збуњен и уплашен да ће остати без посла, због чега се и протестовало испред Скупштине града. Александар Шапић је негирао обе тврдње, рекавши да је идеја "Београдског парка" да се престоничке зелене оазе обогате комерцијалним садржајима и тако привуку што више посетилаца.

Поводом критика због нових предузећа он је рекао да је спреман на дијалог и да жели да разговара са свим радницима, а не са вођама синдиката који, према његовим речима, "држе у оковима те раднике".

- "Београдски парк" неће да буде предузеће које запошљава много људи. Имаће вршиоца дужности за почетак. Формирање ЈКП "Наплата превозне услуге" има циљ да се сав новац слива у буџет а не у приватна предузећа. Ово је начин да се повећа и контролише приход. Те злоупотребе које се пласирају људима како ће неко да остане без посла или како је то предузеће за страначко запошљавање је оно које треба стратешки да почне да се бави стварима којима се досад нико није бави. Протестују сад, а где су били 12 година.

За в. д. директора ЈКП "Наплата превозне услуге" изабран је Славен Андрић, док је Никола Скоко постао руководилац ЈКП "Београдски парк". У биографији Андрића пише да је рођен 1981. године, те да је завршио Факултет за пословне студије у Београду. Тренутно је помоћник председнице општине Вождовац. Никола Скоко је рођен 1982. а по занимању је дипломирани инжењер менаџмента. Од априла прошле године је саветник министра за бригу о породици и демографији Ратка Дмитровића.

Град је добио два нова предузећа, Фото З. Јовановић

Говорећи о ребалансу буџета Града Београда, први човек престонице рекао је да се претходна три месеца на томе напорно радило и да се све урадило рационално, уз смањење непотребних трошкова.

- Општинама је обезбеђено 1,8 милијарди динара за лакше и ефикасније руковођење, као и за враћање појединих дугова - објашњава Шапић. - Око милијарду динара даћемо за асфалтирање и пресвлачење улица, затим 300 милиона иде "Зеленилу" за наставак радова на шеталиште "Лазаро Карденас" у Блоку 70, 150 милиона за "Градску чистоћу", те 300 милиона за јавну расвету, првенствено на периферији. На субвенције за приватне вртиће намењено је 2,5 милијарди, а 1,5 за експропријацу земљишта за пројекат метроа у Макишком пољу. Урадили смо ребаланс не тражећи новац од Републике, јер мислим да у граду има довољно средстава како бисмо Београђанима обезбедили све што им је неопходно.

Одлуке које су јуче донете Шапић назива "историјским" за град Београд, те да је јучерашња седница прекретница у функционисању престонице. Он верује да када ове одредбе заживе, наш главни град више неће бити исти, а да ће његови становници бити привилеговани грађани у овом делу Европе.

- Срећан сам, узбуђен и поносан што сам дошао у ситуацију да будем градоначелник Београда кад се овакве одлуке доносе и што ћу имати шансу да неке ствари суштински променим и мислим да ће то Београђани врло брзо моћи да осете у свакодневном животу.

На питање где је нађен новац за ребаланс буџета, Шапић је рекао да су га "ископали" из непотребних трошкова у градским предузећима и секретаријатима.

- Настојали смо да максимално "скрешемо" трошкове, да их рационализујемо и да нађемо новац за ствари које су биле неопходне, као што је плаћање нафте коју нико из ГСП није платио до ваучера за децу и запослене у просвети. Постојали су разни трошкови попут консултантских услуга, паушалних уговора са адвокатским канцеларијама, озоњавање аутобуса ГСП за шта и данас не знам шта то тачно значи.

Ни ово заседање није прошло без чарки на релацији власт - опозиција. Шеф одборничке групе "Морамо" Добрица Веселиновић критиковао је напредњаке и социјалисте што ребалансом буџета нису одредили и новац за изградњу канализације на левој обали Дунава.

Никола Никодијевић председник градског парламента, Фото М. Анђела

У једном моменту, за говорницом, Веселиновић је употребио реч "дапаче", што није промакло Шапићу, те га је замолио да користи српске речи уместо хрватских.

- За хрватску реч "дапаче" постоји српска "штавише" и боље да то користите. Нисмо у Загребу или у Сплиту - поручио је Шапић и добио аплауз страначких и коалиционих колега, док га је опозиција назвала "ксенофобичним".

Морао је да реагује и председник скупштине Никола Никодијевић, када је Мила Поповић из Странке слободе и правде питала градоначелника како се то пре десет година за мање пара урадило више ствари у граду, а Шапић јој је одговорио да је она 2018. године била против Ђиласа, заједно са Марком Бастаћем. Тада је Никодијевић опоменуо градоначелника да не скреће с теме и да се не помињу они који нису ту.

ВОЗАЧИ И СИНДИКАЛЦИ

ШАПИЋ је рекао да га је погодио протест синдикалаца који је јуче одржан уочи заседања. Он се пита зашто се нису бунили у последњих 10 година и каже да он жели да разговара са свим радницима, а не са вођама синдиката. Док је бранио возаче ГСП, истичући како су они жила куцавица јавног превоза, направио је и лапсус:

- А јадни возачи који су срце тог јавног превоза морају да иду по Румунијама, Бугарскама да возе камионе и да не буду код куће са својим породицама и зато морају да имају достојанствен третман у својој земљи. Они сносе одговорност за неколико хиљада Београђана сваког дана. И трудићемо се да им побољшамо услове. А ови протестују сад кад смо одлучили да претресемо предузеће и видимо шта ко ради.

"БЕЛИ" И СПЛАВОВИ

ШАПИЋ је прецизирао и шта су задаци новог секретаријата којим се обједињују службе јавног реда, инспекција и комуникација са грађанима, за шта ће бити задужен Бели - београдски лични пратилац. Такође, јуче је усвојена одлука о постављању плутајућих објеката.

Дуел Мирковића и Љутовца

У завршници расправе о ребалансу буџета на седници Скупштине града Београда дошло је до вербалног сукоба одборника одборничке групе "Морамо" Милана Љутовца и шефа одборничке групе СНС Александра Мирковића, а у расправу су се укључили и други одборници.

Све је почело тиме што је Љутовац критиковао ребаланс буџета, а одговарајући на његове критике Мирковић га је подсетио да је био припадник изразито десничарске странке и да се фотографисао у мајИци са натписом "Догодине у Призрену", а сада се залаже за левичарске идеје.

ДЕО ЗЕМУНСКЕ ИПАК ЕГИПАТСКА

ОДБОРНИЦИ су изгласали одлуку да се део Земунске улице на Новом Београду преименује у Египатску. Мада је око 400 житеља Земунске потписало петицију којом се противе преименовању и доставило је Градској управи, Шапић је јуче рекао да ће ново име понети део улице. Он је прецизирао да се не ради о краку где су куће, него ће промена обухватити свега неколико адреса, и то где су пословне зграде, а да нико од суграђана неће мењати адресу. Такође, усвојено је да су "Београдски маратон" и "Београдски дани породице" сада сталне манифестације под окриљем Града.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (12)

ВЕЛИКИ ГРЕХ: Обичај који се усталио на српским сахранама у супротности је са црквеним учењима