ТЕГЛА МЕДА ПО СТАРОМ: У парку Ташмајдан почео 48. Сајам пчеларства, који траје до недеље

Д. Ј. - А. З. К.

29. 09. 2022. у 06:34

НА Ташмајдану је јуче отворен 48. Међународни сајам пчеларства на коме учествује око 200 излагача пчелињих производа.

ТЕГЛА МЕДА  ПО СТАРОМ: У парку Ташмајдан почео 48. Сајам пчеларства, који траје до недеље

Очекује се око 100.000 посетилаца, Фото М. Анђела

Београђани ће бити у прилици да до недеље да, осим меда, пазаре и многобројне производе који су изложени на тезгама дуж целог парка. Ову манифестацију организује Друштво пчелара Београда, под покровитељством Града. На основу богатог исуства, пчелари очекују око 100.000 посетилаца.

Цена тегле меда, у коју стаје килограм, није се мењала од прошле године, па тако љубитељи овог пчелињег производа багремов могу пазирити за 1.200, док је ливадски и липов 1.000 динара. У понуди су и разне мешавине меда и лековитог биља које јачају имунитет, препарати за негу коже, сапуни, ракије, прополис капи и цветни прах. На великом броју штандова осим кремица у понуди су и препарати за негу уста који коштају око 200 динара.

Иако је јуче било посетилаца, према речима излагача, бројнију посету очекују током викенда.

- Већ неколико година долазим на овај сајам и први дан претежно људи разгледају шта све има у понуди и какве су цене - испричао је један од излагача, који своје производе доноси са Хомоља.

- Обично током викенда буде велика посећеност и тада се много више и пазари. По неком неписаном правилу највише је љубитеља ливадског меда. Мада често пазаре и мешавине са лековитим биљакама. Ове године пчеларе је послужило добро време, па меда има довољно.

Међу излагачима, који су на Ташмајдан донели производе из целе земље, највише је произвођача пристигло из источне Србије.Непосредно пре отварања Сајма, пчелиње производе освештали су свештеници из Цркве Светог Марка.

У склопу ове манифестације у наредним данима биће организован и богат програм, па ће, тако, посетиоци бити у прилици да дегустирају мед и чују неколико предавања. У суботу од 10 до 17 сати планирана је акција добровољног давања крви.

МАКСИМАЛНА ПОДРШКА ГРАДА

МЕЂУНАРОДНИ сајам пчеларства јуче је отворила заменица градоначелника Весна Видовић и организаторима пожелела још један успешан сајам.

- Ово је највећа манифестација оваквог типа на отвореном. На овај начин подстиче се сарадња између пчелара. Важно је и то што је у склопу ове манифестације организован и едукативни програм - рекла је Весна Видовић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

КАКО ПРЕПОЗНАТИ ЛАЖОВА? Пет нервозних навика које их одају