ПАСАРЕЛЕ ЈОШ ЧЕКАЈУ НА"ЗЕЛЕНО СВЕТЛО": После више одлагања, град најављује почетак градње на Обреновачком путу

А. ВОЈИНОВИЋ

11. 08. 2022. у 11:00

СТАНОВНИЦИ Чукарице могли би коначно да дочекају почетак изградње пешачке пасареле, која ће повезати Чукаричку падину и Аду Циганлију!

ПАСАРЕЛЕ ЈОШ ЧЕКАЈУ НАЗЕЛЕНО СВЕТЛО: После више одлагања, град најављује почетак градње на Обреновачком путу

Фото М. Анђела Мишић

Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове издао је недавно грађевинску дозволу за изградњу спојнице која ће повезати две стране прометног Обреновачког пута. Међутим, иако из Града још не најављују када ће путари званично закорачити на прометну саобраћајницу, становници ове престоничке општине надају се да ће радови кренути ускоро. Осим тога, градски оци најавили су и нови рок за коначно отварање пешачког моста у Радничкој улици који повезује "Ада мол" и Аду Циганлију, и то за - крај септембра.

Инвеститор за изградњу пасареле на Обреновачком путу је Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу, извођач је конзорцијум фирми "Београд пут" и "Рас инжењеринг нискоградња", док би изградња пројекта, према актуелним најавама, требало да се оконча до краја октобра.

Станари овог дела Чукарице пре пуну деценију су алармирали надлежне да се на овом делу Обреновачког пута изгради пасарела јер грађани свакодевно прелазе једну од најпрометнијих улица у овом делу престонице и тако ризикују живот. Тендер за њену изградњу са израдом техничке документације расписала је Дирекција у септембру 2019. године. Тада је урађена процена по којој ће изградња овог надвожњака Град коштати око 33 милиона динара. Укупна дужина пасареле износиће 40 метара, а ширина четири. Носећи стуб биће постављен на разделном острву, а надземни део имаће металну конструкцију која мора бити одвојена од тла минимум пет метара.

Иако на овом делу Обреновачког пута код "Темпа" на разделном острву постоји заштитна ограда, то не спречава многобројне становнике престонице да у свако доба дана, па чак и усред саобраћајног шпица, прелазе улицу. Такође, пешачки прелаз налази се на свега 150 метара од мегамаркета, али се грађани не обазиру ни на то.

Одавно изграђени пешачки мост код "Ада мола" после безброј одлагања могао би ове јесени да "дочека" прве пешаке. Градски оци засад најављују да би свечано отварање спојнице у Радничкој улици могло да буде крајем септембра. После издавања измењене грађевинске дозволе у јуну сада се чека пријава радова, а затим технички пријем и употребна дозвола.

Подсетимо, радови на изградњи пасареле код "Ада мола" почели су крајем маја 2020. године, а рокови за њен завршетак пролонгирани су неколико пута. Први рок да се премости оптерећени пешачки прелаз био је октобар исте године, а затим децембар, док је као последњи датум помињан крај марта 2021. године. Као разлоге одлагања извођачи су наводили кашњење испоруке специјалног челика из Луксембурга, као и пандемију вируса корона.

Пројекат финансира компанија ГТЦ Србија, а вредност инвестиције је око милион евра, док је за стручни надзор задужена Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу. Крак који премошћава Радничку дугачак је 55 метара, а крак над Паштровићевом дуг је 48 метара. Пасарела ће имати три приступа, уз "Ада мол", у Радничкој, где је аутобуска станица, и на страни Аде Циганлије, са по једним лифтом за јавну употребу.

ВРЕДНОСТ МИЛИОН ЕВРА

ГРАДЊА пешачког моста најављена је још 2017. године, када је постављен камен темељац за први тржни центар на Чукарици "Ада мол", који је отворен у мају 2019. Годину дана касније, активирано је ново градилиште, на којем ће убрзо осванути нова пасарела. Вредност инвестиције је око милион евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

Коментари (0)

СРАМОТА НА ЈУГУ СРБИЈЕ: Шта су младенцима донели у коверти - свекрва раширила причу по целом комшилуку