ПОПИСИВАЧУ ПЛАТА ОКО 60.000 ДИНАРА: Завршен Јавни позив за учествовање у новом пребројавању током октобра

А. ВОЈИНОВИЋ

09. 08. 2022. у 16:00

ПОСЛЕ више од десет година, грађани престонице, али и читаве Србије, овог октобра учествоваће у новом попису становништа.

ПОПИСИВАЧУ ПЛАТА ОКО 60.000 ДИНАРА: Завршен Јавни позив за учествовање у новом пребројавању током октобра

Обука кандидата почеће 29. августа, Фото Танјуг

Пријава кандидата за будуће пописиваче званично је завршена у петак. Иако је обука инструктора у појединим градским општина завршена, будући пописивачи у "општинске клупе", где ће добити све инструкције за будући рад, сешће крајем августа. Да преброје становнике, домаћинства и станове и зараде који динар прилику ће имати студенти, незапослени, пензионери, па и запослени. У зависности од обављеног посла, односно, колико прагова буду прешли, пописивачи ће у просеку моћи да зараде око 60.000 динара, а они највреднији и више од тога.

Како су за "Новости" рекли у ГО Чукарица, кандидати који су се пријавили за јавни позив морали су да испуне услове које је прецизирао Републички завод за статистику, а то су, осим копије личне карте и дипломе школе коју су завршили, уверење о некажњавању, да се против њих не води кривични поступак, да није покренута истрага и потврда о равноправном статусу.

Фото А. Стевановић

Поред ове документације било је неопходно и да кандидати прођу тест познавања рада на рачунару - наводе у Општини Чукарица за наш лист.

- На јавни позив могле су да се пријаве све категорије становништва, старије од 18 година. Пријава незапослених и студената у самом старту је носила и највећи број бодова.

Према подацима из Општине Чукарица, на јавни позив за пописиваче пристигле су 934 пријаве, док ће за попис на територији ове локалне самоуправе бити задужено 353, а заједно са резервом - укупно 424.

Обука кандидата почеће 29. августа и трајаће до 16. септембра - кажу у ГО Чукарица. - Реч је о петодневним обукама, а имаћемо укупно три термина, за које ће бити задужено укупно 56 инструктора у сарадњи са општинским координаторима.

У Градској општини Звездара за обављање послова на попису становништа ове јесени пријавило се 730 кандидата, од којих ће, како истичу, након тестирања и подношења потребне документације, на обуку бити позвано 403. И у овој општини и старији и млађи били су заинтересовани за обављање овог посла.

За инструкторе су се пријавила 124 кандидата, од којих је позвано 47 - истичу у овој општини.

- Обука за инструкторе је окончана 5. августа, док за пописиваче почиње од 29. августа.

Зарада инструктора и пописивача је условљена бројем пописних кругова и бројем попуњених пописних образаца.

На Старом граду пријавило се 218 кандидата, од којих ће 94 бити ангажовано на попису.

- Пријаве су биле могуће на сајту РЗС где је компјутер бодовао кандидате - кажу за "Новости" у овој општини.

- Највише поена додељивано је кандидатима са највишом стручном спремом, а од радног статуса предност су имали незапослени. Узимало се у обзир и ако су пријављени имали искуства у статистичким истраживањима Завода или претходном попису становништва.

КО СЕ НЕ ПОПИШЕ - КАЗНА

ПОПИС становништва, домаћинстава и станова је најважнији извор појединачних података о становништву и стамбеном фонду једне државе и самим тим представља окосницу националне статистике, наводи се на званичном сајту Републичког завода за статистику:

Према Закону о попису становништва, домаћинства и станова, држављани Републике Србије са пребивалиштем/боравиштем у Србији у обавези су да учествују у попису и да на сва питања дају тачне и потпуне одговоре. Свако одбијање, као и давање непотпуних и нетачних података, за собом повлачи прекршајну одговорност и новчану казну.

ПРВИ 1834, ПОСЛЕДЊИ 2011. ГОДИНЕ

ПРЕМА подацима Завода, први попис становништва у нашој земљи спроведен је у Кнежевини Србији 1834. године, а последњи, пре 11 година - 2011. године у Републици Србији. У првом забележеном кругу пописивања у Кнежевини Србији било је 678.192 становника, док је на претходном попису, 2011, Србија бројала укупно 7.186.862 становника без КиМ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

ДА СРЦЕ ПУКНЕ: Малу Петру испраћају на вечни починак - потресан снимак са сахране девојчице коју је убио отац монструм (ВИДЕО)

06. 10. 2022. у 18:06

ПОТПУНО ГОЛА: Бритни Спирс у топлесу, без гаћица, људи око ње - муж и деца је се стиде због фотографија које су се појавиле (ФОТО)

ПОТПУНО ГОЛА: Бритни Спирс у топлесу, без гаћица, људи око ње - муж и деца је се стиде због фотографија које су се појавиле (ФОТО)

БРИТНИ Спирс је још једном отишла корак даље. Или је можда исправније рећи - још један корак уназад за некадашњу "поп принцезу".

06. 10. 2022. у 17:28

Коментари (0)

С ПИНКОМ САМ ЗАВРШИО: Жика се повукао се екрана - ево чиме се данас бави